Două locuri de văzut, dacă ajungi în orașul Târgoviște


Dacă ajungi prin Muntenia, în județul Dâmbovița, e musai să faci un popas în orașul Târgoviște. Și dacă te întrebi de ce, îți spunem noi: cel puțin pentru două obiective. Unul dintre ele este locul de execuție a soților Ceaușescu și altul este Curtea Domnească.

Orașul Târgoviște a fost, între anii 1396 și 1714, cetatea de scaun a Țării Românești, așadar un centru important din punct de vedere economic, politico-militar și cultural-artistic.

Simbolul orașului este Turnul Chindiei, împrejmuit astăzi de ruinele Curții Domnești. Turnul a fost construit în timpul domniei lui Vlad Țepeș și servea ca punct de pază, foișor de foc, dar și pentru stocarea tezaurului.

Curtea Domnească are și o biserică a cărei ctitorie este legată de numele domnitorului Petru Cercel. Biserica este o construcție din cărămidă, cu trei turle și un amplu pridvor deschis pe coloane, un adevărat monument de arhitectură a secolului al XVI-lea.

Orașul Târgoviște și Curtea sa Domnească au găzduit 40 de domnitori care au emis acte de domnie, iată un motiv bun pentru care să pătrunzi în povestea și istoria lor.

Curtea Domnească se întinde pe o suprafață destul de mare, așadar, pentru a o vizita, înarmează-te cu răbdare. Iar dacă alegi să faci această vizită vara, așa cum am făcut noi, bine ar fi să ai la tine și o șapcă pentru a te proteja de Soare, căci Soarele nu-i chiar blând la Curtea Domnească.

În interiorul Curții Domnești sunt destule clădiri și fortificații medievale de văzut, așa că rezervă-ți timp serios pentru vizită. Doar câteva informații îți dăm despre locație, cât să-ți stârnim pofta de a o descoperi.

Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân, așa că vei avea ocazia să te întorci mult în timp și istorie. De-a lungul vremii, s-au adăugat treptat construcții și fortificații, astfel că după mijlocul secolului al XV-lea, aceastea devin cele mai mari din țară. Cu ziduri foarte groase, șanț de apărare, apeduct ce aproviziona cu apă palatul și garnizoana, cu bastioane de formă rectangulară și 5 porți de acces în cetate, Curtea Domnească era o veritabilă reședință pentru voievozi.

Odată cu mutarea capitalei țării la București, Curtea Domnească intră într-un proces de deteriorare.  Războiul ruso-turc din 1736-1739, purtat pe teritoriu românesc, o afectează grav, aceasta fiind incediată. Apoi un cutremur de pământ o distruge și mai tare. Domnitorul Grigore al II-lea Ghica, între anii 1748 și 1752, încearcă să o repare, însă lucrările de proastă calitate o surpă. Ultimele lucrări importante de restaurare și conservare a ruinelor au loc în anul 1961, când rămășițele vechilor fortificații sunt deschise spre vizitare.

În incinta Curții Domnești se pot vizita: fundația beciului din pietre de râu a Palatului Domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Domnească, Biserica Sfânta Vineri sau Biserica mică Domnească și Baia Domnească.

Curtea Domnească trebuie să fi arătat spectaculos în vremurile de mult apuse. Toate edificiile erau concepute să servească domnia ca instituție și domnitorul aflat pe tron, împreună cu tot anturajul său. Așadar, odată ajuns la Curtea Domnească, te întorci în istorie, în anul 1403 când începuse a se scrie o pagina din istoria țării noastre. Și unde poți să înțelegi mai bine istoria, dacă nu la fața locului.

Și de nu te pasionează istoria, de dragul călătoriei și a descoperirii acestei lumi, tot merită să ajungi la Curtea Domnească din Târgoviște.

Uite doar câteva imagini pe care le-am surprins noi la fața locului, ca să-ți faci o idee despre cum e la Curtea Domnească.

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: De ce și cum să faci detoxifiere digitalăUrmatorul articol: Drumeție lejeră pe Dealul Coșna

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
aprilie 2025
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930