Biserica Stavropoleus - Doi Calatori

Biserica Stavropoleus


Orașele mari oferă nu doar gălăgie, ci și liniște. Trebuie doar să știi unde s-o cauți. Iar când vorbești despre București, nici nu te-ai gândi că poate ascunde astfel de locuri. Unul dintre ele este…

Biserica Stavropoleus

Lăcașul de cult se află în centrul Bucureștiului, chiar în spatele Muzeului Național de Istorie. Este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc. Asta spune deja destule despre frumusețea ei, dar ca să ne crezi pe cuvânt, trebuie să mergi s-o vezi tu cu ochii tăi.

Noi am ajuns aici la primele ore ale zilei, așa că ne-am bucurat cu adevărat de liniște.

Este un monument istoric al României, așa că merită să-l vizitezi. Noi ne ghidăm după astfel de locuri acreditate pe care le fac cei împuterniciți, și nu îmi amintesc să fi dat vreodată greș cu alegerea făcută. Monumentele istorice au un ceva al lor, ceva special.

Frumusețea ei trebuie savurată cu ochii tăi, dar dacă vrei să afli câteva lucruri despre ea înainte de a merge acolo, am cules noi câteva informații pentru tine. Tatăl Google și Mama Wikepedia sunt mereu buni cu noi, și uite ce ne spun despre biserică.

Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir.

În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.

Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea.

În prezent din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi (începutul sec. al XVIII-lea) și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Clădirea cea nouă de lângă biserica veche a fost construită după planurile arhitectului Ion Mincu.

La 26 martie 2008 s-a reînființat Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Iustin Martirul și Filosoful.

Comunitatea trăitoare aici, alături de slujbele zilnice, se ocupă cu restaurarea de carte veche, icoane și haine sacerdotale.

Ar mai fi multe de scris despre acest locaș de cult, dar te lăsăm să o descoperi mai mult prin curiozitatea ta.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din…

Biserica Stavropoleus

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.


0 comentarii
1 like
Articol precedent: O zi minunată în cartier (2021)Urmatorul articol: Troia, căderea unei cetăți (2018) – serial

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031