Ne-am gândit să-ți povestim, azi, despre cum a fost acasă la compozitorul Imnului Național al României.
Acasă la compozitorul Imnului Național al României a însemnat Casa memorială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.
În peregrinările noastre, am fost la un moment dat în trecere și prin Râmnicu Vâlcea, așa că nu am vrut să ratăm ocazia de a vedea ceva din ce a aparținut lui Anton Pann.
Casa care adăpostește o parte din obiectele sale este un monument de arhitectură urbană. De când îl vezi, mintea te poartă rapid în trecut.
Odată ce ai pășit în căsuță, povestea se deapănă singură și ici colea cu completările muzeografului. Casa care adăpostește muzeul este una din acelea pe care le vezi în muzeele în aer liber de prin țară. E tare faină!
Ea a fost construită la jumătatea secolului al XVIII-lea. Am aflat povești faine aici, de pildă în 1848, după victoria revoluției din Țara Românească, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, s-a cântat pentru prima dată marșul revoluționar „Deșteaptă-te române” pe versurile poeziei „Un răsunet” a lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann. Practic, atunci s-a intonat pentru prima dată melodia ce avea să devină Imnul Național al României.
Dar să revenim…
Acasă la compozitorul Imnului Național al României
Se zice despre casă că a fost mutată de pe locul ei inițial, vreo 37 de metri. Ea a fost amenajată ca o locuință din jumătatea sec. al XIX-lea. Adăpostește obiecte din acele timpuri dar și care au avut legătură cu viața lui Anton Pann. Pe lângă obiectele de uz casnic vei avea ocazia să vezi instrumentele sale muzicale, toate așezate cu migală într-o casă veche cu iz de poveste.
Nouă ne-a plăcut tare mult aici. Deși este situată lângă clădiri contemporane, tocmai acest fapt te face să apreciezi și mai mult trecutul cu ai lui oameni valoroși.
Și pentru că unde este vorbă multă, acolo este treabă scurtă, vorba lui Anton Pann, vă mai spunem doar : mergeți acasă la compozitorul Imnului Național al României, acasă la „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” după cum îl numea scriitorul Mihai Eminescu!
Dacă ești pasionat de case memoriale, un iubitor al trecutului și îți place să scormonești în el, atunci merită să vizitezi Casa Memorială „Anton Pann”. Ea este și cea mai veche clădire din Râmnicu Vâlcea care mai păstrează specificul zonei vâlcene.
Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Casa Memorială „Anton Pann”.
Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând, dragi prieteni!