Dacă ajungi prin județul Vâlcea, fă un popas și la Costești. Aici se află un muzeu în aer liber iar exponatele lui sunt Domnii Trovanți.
Poate ai mai văzut asemenea „ciudățenii” și prin alte locuri în țara noastră, însă cei de la Costești au diferite forme.
Muzeul Trovanților se află chiar la șosea, ca să zic așa. Din șoseaua principală, se naște o vale unde îi găsești cuminți așteptându-te.
Se zice că acesta este singurul muzeu, din Europa, amenajat pentru astfel de formațiuni geologice. Poate vei zice, ei, sunt doar niște bolovani. Să știi că nu e chiar așa. Cănd vei lua contact prin privire cu ei, vei vedea că sunt impresionanți.
Ce sunt de fapt acești trovanți?
Iată ce ne spune tata Google și mama Wikipedia: „Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie (grezoase), create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri. Tendința lor este de creștere spontană – din centru către periferie – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.
Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de „pietre care cresc”.
Oricum, în incinta Rezervației Naturale se află și un panou informativ din care vei afla povestea acestor pietre bizare.
Merită să te oprești la Costești, să admiri trovanții și să te bucuri de un colț de natură rezervată doar ție și trovanților.
Cam așa arată prin ochii noștri, o fărâmă din Muzeul Trovanților din comuna Costești, județul Vâlcea.
Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând, dragi prieteni!