Un loc liniștit în Sibiu: Catedrala Ortodoxă


Când frigul ne adună brațele în jurul trupului, parcă și picioarele s-ar ghemui un pic. Și totuși, în ciuda vremii reci, uneori ai pleca la drum. Are și toamna rece farmecul ei. Nu te mai lasă să cutreieri codrii de aramă, însă te trage de mânecă prin clădiri. Clădiri de tot felul.

Și dacă și ție îți place să călătorești când toamna nu mai este chiar căldicică, hai să-ți zicem un loc pe care să nu-l ratezi dacă ajungi în Sibiu. Catedrala ortodoxă. Despre ea este vorba.

Noi am vizitat-o în vara asta, când am poposit o noapte la Sibiu. Dar le fel de bine este de văzut și în anotimpurile capricioase. Poate chiar ideal. Când Soarele nu mai este prea prietenos și temperaturile alunecă lin, turismul urban este o alegere bună.

Sibiul are atâtea locuri de văzut, încât de fiecare dată când trecem pe aici ne mai alegem ceva de vizitat. Anul acesta, după plimbarea prin centrul orașului, ne-am îndreptat pașii către catedrala ortodoxă.

Din piața centrală a orașului, am pătruns pe străzi întortocheate și înguste, până am ajuns pe strada Mitropoliei nr. 33. Aici se înalță, mândră, biserica ortodoxă a Sibiului. Nu am cuprins-o în fotografii așa cum ne-am fi dorit, însă măreția ei ne-a rămas pe retină. Nu doar exteriorul te va impresiona, ci și interiorul.

Catedrala a fost ridicată în anul 1902, la ideea mitropolitului Andrei Șaguna, și sfințită în anul 1906, purtând hramul Sfintei Treimi.

Nu știam cine a fost arhitectul catedralei, și nici cine a pictat minunatul interior. Nu știam nici că iconostasul și scaunul arhieresc sunt din lemn de tei aurit sau că 1345 de kilograme are clopotul. Nu știam decât că voiam să vedem…

Un loc liniștit în Sibiu: Catedrala ortodoxă

Și mai știm că atunci când am pășit prin ușile „împărătești”, am intrat într-o altă lume.

Puține catedrale din țara noastră te fac să te simți astfel. Nu știm dacă am avut această senzație pentru că eram doar noi acolo. Poate liniștea, poate toate icoanele care ne priveau, sau poate acel Ceva care nu poate fi definit decât într-un singur cuvânt, Dumnezeu, sau poate toate la un loc ne-au dat senzația de care îți povestim. Dacă ai fost aici, știi ce zicem, iar dacă nu ai ajuns încă, să știi că merită efortul, chiar și pentru o scurtă vizită, dacă nu și pentru odihnirea sufletului la o liturghie.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din catedrala ortodoxă din Sibiu:

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: „Un ceai la capătul lumii” de Francesc Miralles și Angeles DonateUrmatorul articol: Casa Colecțiilor din Târgu Secuiesc

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
decembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031