Vă povesteam zilele trecute că am fost în Ținutul Secuiesc și că tare mult ne-a plăcut. Așa că, astăzi, am ales să vă vorbim despre un alt obiectiv turistic special din această zonă, Porțile secuiești.
Chiar în apropiere de Parcul Mini Transilvania, se află un muzeu în aer liber al Porților Secuiești.
Situate pe un delușor, porțile sunt frumos expuse, una după alta, ca într-un domino. Nu le-am numărat, dar sunt destule cât să petreceți acolo un timp fain, cu o singură condiție, să nu plouă.
Fiecare poartă are culoarea ei, mesajul ei, ornamentele ei și povestea ei. Nu am găsit prea multe informați acolo despre ele, însă Tata Google și Mama Wikipedia ne-a salvat din nou.
Lemnul de stejar, din care sunt construite porțile, păstrează în el povești despre credințe și tradiții secuiești care atrag orice privire. Ai să vezi! Sunt tare frumoase!
La finalul expoziției de porți se află mormântul lui Balázs Orbán, „cel mai mare dintre secui”, scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf și personalitate publică.
Poarta, amplasată în apropierea mormântului, este chiar fosta poartă a gospodăriei lui Balázs Orbán, cioplită în 1888.
E acolo multă artă populară ornamentală și dacă vrei să te bucuri de frumos, atunci trebuie să ajungi să vezi Porțile secuiești.
Dacă vrei să mai vedezi și alte porți secuiești, e suficient să faci o plimbare prin zonă. Chiar și acum, unele case mai au astfel de porți impunătoare și elegante.
Măcar o dată în viață, trebuie să ajungi în Ținutul Secuiesc, căci tare e frumos!
Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din expoziția de Porți Secuiești de la Odorheiu Secuiesc.
Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.
Pe curând dragi prieteni!