3 locuri de văzut în orașul Toplița


Fain e să călătorești de nebun, dar și mai fain e când ai niște ținte directe către care să te îndrepți. Așa avurăm noi când veni vorba de a porni spre Toplița.

Toplița este un municipiu în județul Harghita și este cunoscută datorită oportunităților sale interesante de distracție și relaxare, mai ales pe timp de iarnă. Nu doar peisajul zonei și pârtiile atrag, ci și pistă de bob care la momentul acesta este cea mai lungă și modernă din țară. Aceasta este  funcțională tot timpul anului, așa că nu doar iarna poți să găsești un motiv ca să ajungi aici.

Noi, de pildă, am ales să mergem la Toplița și într-o vară, mai exact într-un iulie. Deși era luna lui cuptor, chiar am avut parte, aici, de un timp tare plăcut. Ce-am făcut într-o zi de vară în Toplița, vă zicem chiar acum: o plimbare! Una cu rost și folos, una în care am construit pas cu pas o amintire tare faină. De ce faină? Păi, pentru că cele trei obiective pe care le-am vizitat chiar au jucat un rol major în alcătuirea ei.

Primul spre care ne-am îndreptat a fost locul unde se află un parapet pictat de  niște copii. Auzisem despre el și am fost curioși să-l vedem.

Pe o străduță îngustă, care urcă până la biserica ortodoxă din Călimănel, se află un parapet foarte colorat care atrage orice privire. Acest zid se întinde pe 100 de metri și ilustrează o lume de basm cu copăcei şi căsuţe care refac povestea Lizucăi din Dumbrava minunată. Unele desene s-au decolorat, dar chiar și așa locul atrage prin inedit și culoare. Cam așa e!

Al doilea obiectiv a fost Cascada Toplița despre care nu ai cum să nu fi auzit. Cascada de apă termală Toplița este un monument al naturii, o arie protejată de interes național. Și chiar așa e! Lume peste lume vine să o vadă, vara, iarnă, fiecare cum poate și când poate.

Aceasta reprezintă o cădere de apă termală de aproximativ 10 metri și are o temperatură de cca. 27ᴼ Celsius.

Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului. Apele cascadei îngheață foarte rar, în iernile geroase formând țurțuri cu aspect de stalactite.  Un panou informativ care se afla în apropierea cascadei, spune că în zona cascadei au fost identificate cca 70 de specii de plante, printre care: Zburătoare de zăvoi, Fierea pământului, Mătasea broaștei, Nu-mă-uita de apă, și Lintița. Nu le-am zărit chiar pe toate, dar ce putem spune e că într-adevăr cascada e frumoasă. Nu așa cu fu odată Cascada Bigăr, dar merită să o vezi.

Și al treilea obiectiv a fost Mănăstirea Toplița, despre care zicem că este printre puținele din județul Harghita, dacă nu chiar singura, atât de frumos amenajată cu trandafiri de toate soiurile. Am avut parte de un adevărat spectacol floral!

Cât despre mănăstire e un loc tare prețios. Alături de biserica nouă a mănăstirii, se află și biserica din lemn care a fost adusă din localitatea Stânceni, unde a fost înălțată în anul 1847. Biserica strămutată a fost așezată, în anul 1910, în localitatea natală a primului patriarh al României reîntregite, Elie Miron Cristea, cel care a creat și așezământul monahal Toplița, în 1928. O întreagă poveste ascunde această mică bisericuță, în care odată ce ai intrat, te trec fiori.

Că o fi de la timpul care se ascunde în lemnul ei sau de la mirosul de tămâie, nu știm, dar așa am simțit. E un loc în care te poți opri să-ți recapeți puterea, liniștea spiritului ca apoi să poți porni în tihnă spre casă. Așa făcurăm și noi după această plimbare de o zi în Toplița.

Așadar, dacă ajungi în Toplița, nu cutreiera chiar aiurea și oprește-ți pașii pe la cele 3 obiective de care ți-am zis, și ne vei pomeni! Uite, aici ai un filmuleț cu mai multe imagini, ca să-ți faci o idee.

Să ai drumuri bune și experiențe faine, oriunde ai călători în lumea asta.

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: De ce o dăm în bară uneori doar prin cuvinteUrmatorul articol: Cum ieși din horele unde se cântă muzică de proastă calitate

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031