O drumeție spre „Poarta credinței”


Călătorului adevărat îi place să călătorească. Și dacă nu știe unde, caută până găsește un loc. Numai așa își găsește liniștea. Știi ce zic, dacă ești un împătimit al călătoriilor. Așadar, hai să-ți zicem un loc în care merită să te oprești.

Locul de care-ți vorbim se află în județul Bacău. Îl poți observa lejer de la șosea și din mașina cu care pleci la drum. Cum vii dinspre județul Bacău și ajungi în satul Ghimeș,  pe partea dreaptă a șoselei se află „Poarta credinței”. Nu ai cum s-o ratezi! Pe un deal, nu chiar abrupt, se văd frumos aliniați niște stâlpi de lemn, iar un pic mai jos de ele, o bisericuță, o clădire veche și câteva ruine ale alteia. Dar, hai, să-ți zicem care e povestea lor.

În această zonă, cândva, a fost granița fostului Imperiu Austro-Ungar. Mărtuire stă Cetatea Racokzi care acum este în renovare. Noi am văzut-o înainte de a începe renovarea ei și să știi că oferă niște priveliști amețitor de frumoase. Uite, aici câteva imagini și informații despre ea.

Vis-a-vis de Cetatea Racokzi se află „Poarta Credinței”. Poarta simbolizează supraviețuirea maghiară în zonă. Scopul ei este de a prezenta și promova valori istorice, folclorice, literare, religioase și artistice. Fiecare stâlp sculptat poartă pe el câte un cuvânt cheie: Dumnezeu, Patrie, Familie, Limba maternă, Creație, Drept, Cultură, Tradiție, Unitate, Libertate și Viitor.

Cu fiecare pas pe care-l faci pe lângă stâlpi, se deschide în spatele tău o priveliște largă în care prezentul devine mic, dar tare frumos.

Și ca să înțelegi și mai bine ce-ți zicem, intră în clădirea care se află la poalele Porții Credinței. Aceasta este de fapt un punct de informare turistică. Și spre surpriza noastră plăcută, chiar este interesant amenajat și te lămurește de îndată despre zonă: Țara Pâraielor din Valea Ghimeșului,  Granița de 1000 de ani și desigur, „Poarta credinței”.

Aproape de acest punct informativ se află „Carantina Ghimeș”, cândva sediul personalului aflat la postul de frontieră (dintre Austro-Ungaria și Moldova) din Pasul Ghimeș-Palanca, inițial, desemnând doar punctul de carantină cu care era dotat. Alături se află și o bisericuță ce a fost construită în anul 1782 pentru a deservi personalul postului de frontieră.

E tare frumoasă zona, iar o drumeție spre „Poarta Credinței” poate fi chiar interesantă și numai bună pentru un pic de mișcare în aer liber.

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, prieteni!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: De ce înveți, la școala vieții, vrute și nevrute?!Urmatorul articol: „Patul Fridei” de Slavenka Drakulić

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031