Fostul punct vamal – Cetatea „Rákóczi”


Locurile care par neimportante ascund, de cele mai multe ori, întâmplări interesante. E nevoie doar de răbdare și interes pentru a le descoperi. Asta am făcut și noi, de curând, când am călătorit pe Valea Trotușului.

În satul Ghimeș, județul Bacău, există fostul punct vamal Cetatea Rákóczi. Astăzi este un monument istoric pe care chiar nu trebuie să-l ocolești dacă ajungi în zonă.

Ruinele acestuia se află  pe vechea graniță dintre Moldova și Transilvania, din vremea Imperiului austro-ungar.

Istoria spune că, în 1626, Principele Bethlen Gabor a construit aici o cetate- vamă la granița cu Moldova.

Ca să ajungi pe locul unde se afla odinioară cetatea, trebuie să urci vreo 100 de scări. Puțin obositor, dar odată ajuns în vârf, ai să vezi că a meritat tot efortul tău. Te vei bucura de niște priveliști superbe.

În apropierea „cetății” se află și un pod, deloc neimportant și el. De altfel, vei păși pe el în drumul tău spre „cetate”. Podul a fost construit la începtul secolului al XX-lea și reprezintă un semn al modernizării din acea perioadă.

Ce nume grele din istorie or mai fi trecut pe podul acesta, Dumnezeu știe, căci noi încă nu am aflat. Important este că el încă mai există și pe lângă el și punctul vamal Cetatea „Rákóczi”.

Există în apropiere și un panou informativ cu privire la obiectiv, așa că nu-l ocoli. Te va lămuri mai bine cu ce era prin zonă odinioară. E un pic de istorie acolo, așa că citește-o, e interesantă!

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Punctul vamal – Cetatea Rákóczi.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!


0 comentarii
11 likes
Articol precedent: De ce să urmărești filmele de la TIFFUrmatorul articol: Valea Rece – o nebunie de peisaje superbe

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031