O drumeție ușoară spre 3 capele din județul Bacău


Mersul pe jos, ușor și în tihnă, este una din plăcerile călătorilor. Ei trebuie să simtă pământul sub tălpi și aerul cum le mângâie sau ciufulește părul. Așa-s călătorii, au nebuniile lor. Așa suntem și noi. Ne place să cutreierăm lumea și locurile ei, chiar dacă, mai nou, în peisaj au apărut și urșii. Nu bravăm, ci căutăm locuri care nu ne-ar programa o întâlnire cu Moș Martin. Până acum ne-a ieșit și sperăm să tot fie așa și de aici încolo.

Drumeția de care vrem să vă zicem, e una ușoară care se poate face cu cățel și purcel, numai să vă placă mersul pe jos.

Înainte de a pleca în drumeție nu vă uitați șapca și bidonașul cu apă, căci pe traseu nu veți găsi nici un strop.

Destinația este coumna Luizi-Călugăra din județul Bacău. Am lăsat mașina cât mai aproape de prima capelă la care am vrut să ajungem. Ca punct de reper este o troiță pe strada Mihai Viteazul. De aici se urcă pe strada Calvarului. Practic de aici am început drumeția. Se tot urcă, urcă, până se deschide generos privirii, orizontul. Nu după mult timp, apare în peisaj capela Calvar. A fost construită în 1914 și este una catolică. De aici se vede tot satul, precum și biserica catolică din Luizi-Călugăra.

De aici ne-am continuat drumeția pe coasta dealului Calvar, spre capela Suhard. Pentru că drumeția am făcut-o în luna mai, totul în jur era pictat în verde, iar florile de toate culorile și speciile ne-au însoțit constant cu parfumul lor. La un moment dat apare o pantă pe care va trebui să o urcați, dar nu este foarte înclinată, așa că nu-i rost de efort prea mare. După această urcare, curând apare în zare și a doua capelă, capela Suhard. Aici ne aflăm deja pe dealul Sinislău, unul dintre cele mai înalte puncte din apropierea orașului Bacău. Capela a fost construită de către familia Neculai I. Horvat în anul 1932, având hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Aproape de capelă se află și o statuie, înfățișându-l pe Iisus Hristos, care ne reamintește un mesaj simplu: iubiți-vă fraților precum și eu vă iubesc ! Din acest loc se deschid niște priveliști largi, întinse, în care îți poți lăsă gândurile să se odihnească și sufletul să respire liniștit. Tare frumos e locul acesta și atât de la îndemână pentru oricine caută să se retragă puțin din vacarmul cotidian.

De aici, noi ne-am întors la capela Calvar, am luat mașina și ne-am îndreptat spre satul Osebiți din coumna Luizi-Călugăra pentru a merge spre capela Gherț.

Toată drumeția oferă peisaje largi cu orizonturi generoase care te lasă să-și plimbi privirea într-un semicerc ofertant compus din dealuri, păduri, cătune răsfirate și culori de primăvară. Uite îți lăsăm aici un scurt videoclip ca să-ți faci o idee despre o fărâmă din această drumeție!

Toată drumeția a durat în jur de 4 ore cu tot cu popasuri pentru fotografii și savurat un sandviș.

Așadar, iată o drumeție care se poate face lejer împreună cu familia. Ca să-ți fie și mai clar tot ce ți-am povestit, înainte de a începe drumeția, setează-ți pe telefon punctele în care se află capelele, și n-ai cum să dai greș. În plus de asta, oamenii din sate sunt tare amabili și te pot lămuri pe unde să o apuci dacă simți că ești debusolat.

Drumuri bune și experiențe faine, oriunde ai călători în lumea asta!

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: Memoriile unei gheișe (2005)Urmatorul articol: Balcic și Varna – două orașe din Bulgaria, lesne de ajuns la ele

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
martie 2025
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31