Puțini dintre noi sunt cei care nu se mai încumetă să iasă din țărișoara noastră pentru a descoperi și alte locuri în lumea asta. Dar dacă te afli printre aceia care sunt mai reticenți să plece în lume, de nebuni, pe cont propriu, știi deja că agențiile de turism sunt soluția ideală pentru tine.
Noi de obicei, călătorim pe cont propriu, dar din curiozitate am încercat și varianta cu agențiile de turism. Și uite o poveste despre asta.
Când alegi să-ți faci concediul în România, pe litoralul Mării Negre, ești aproape de țărișoara vecină, Bulgaria. Iată de ce ar fi păcat să nu tragi o fugă și până la ei. Și nu cu mașina proprie, dacă ți se pare prea epuizant pentru un concediu, ci uzând, de pildă, de serviciile unei agenții de turism. Merită să trăiești și experiența asta, dacă n-ai avut-o încă.
Din orașul Constanța, de pildă, diverse agenții organizează excursii de o zi spre diverse locații din Bulgaria. Noi am ales una spre orașele Balcic și Varna. Nu a fost rău, ci doar puțin pe repede înainte! Și e firesc să fie așa! Vei înțelege ce zicem, dacă vei face o astfel de excursie. Dar una peste alta, merită să vezi ce și cum e.
Ce ni s-a părut nouă a fi avantaje? Comoditatea, relaxarea și socializarea cu oameni noi!
Dezavantaje? Timpul limitat de a vizita obiectivele – care este relativ, desigur. Pentru unii poate părea suficient, pentru alții extrem de scurt. Așadar, cel mai bine e să trăiești pe pielea ta povestea asta. Noi zicem că merită efortul, mai ales dacă ești destul de comod când vine vorba despre șofat.
Și acum, hai să-ți zicem care-i treaba cu orașele Balcic și Varna pe care le poți vedea într-o excursie organizată de alții pentru tine. Pe lângă aceste două orașe, a fost înclus și orașul Nesebar, o bijuterie a Patrimoniului mondial UNESCO. Am scris despre el aici. Dar să ne întoarcem la Balcic și Varna.
În orașul Balcic se vizitează Castelul Reginei Maria a României. Acesta a fost reședința reginei în perioada în care Cadrilaterul (Dobrogea de Sud) aparținea României.
Castelul este situat pe malul Mării Negre, așadar vei avea parte de niște panorame memorabile.
Supranumit de regină, „cuibul liniștit”, castelul este construit în stilul otoman combinat cu cel al caselor bulgărești.
Castelul a fost construit pe un teren oferit reginei de către bancherul Ioan Hrissovelonis, teren mărit prin achiziționarea de către statul român a altor terenuri vecine de la localnici.
Domeniul castelului cuprinde șase case, câte una pentru fiecare copil al Reginei Maria. Pe lângă acestea, se poate vizita grădinile botanice de lângă castel, sufrageria și băile castelului, paraclisul „Stella Maris” – loc în care Regina Maria și-a dorit ca inima ei să rămână fizic. Și așa a fost până în 1938. Inima reginei a stat într-o casetă, fiind mutată în toamna 1940, după predarea Cadrilaterului către Bulgaria, la castelul Bran și după război în tezaurul Muzeului Național de Istorie, din București.
Fiecare colțișor al castelului spune câte o poveste și vei descoperi asta când vei ajunge aici. Nu doar castelul în sine spune povești, ci și împrejurimile lui. Din păcate, într-o excursie organizată de altcineva decât de tine, vei vedea că nu ai timp pentru a le afla pe toate. Acesta e dezavantajul despre care îți vorbeam la început. Noi am luat totul ca pe o provocare, și anume aceea de a reveni la castel pe cont propriu și a-i descoperi toată istoria.
După ce va suna clopoțelul încheirii vizitei castelului, excursia continuă spre orașul Varna. Aici obiectivul este Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta este a doua, cea mai mare din Bulgaria, după catedrala Alexandr Nevski din orașul Sofia. N-am văzut-o pe cea din Sofia, însă cea din Varna este chiar specială. De când pășești în interior, te copleșește măreția ei.
Catedrala a fost deschisă oficial în anul 1886, ca să-ți faci o idee în ce locaș de cult ai ajuns. Construcția ei a durat 6 ani și a fost făcută după modelul capelei din Palatul Peterhof. Cu cupole aurite, coloane și pereți din piatră colectată din fortificațiile distruse ale orașului Varna, dar și din satele învecinate sau de la Ruse, cu sfinți pictați pe ferestre mari ți un interior de-a dreptul imens, catedrala te va da la propriu pe spate. Cât despre amintirea pe care o vei avea după ce o vei fi vizitat, nu-ți mai zicem că va dăinui mult și bine în sufletul tău.
Cam așa arată două obiective importante din orașele Balcic și Varna, și cu siguranță mai sunt și altele care merită vizitate. Și dacă le-ai vizitat deja, zi-ne despre ele. Poate vom ajunge și noi a le vedea.
Uite aici un filmuleț despre castelul din Balcic și catedrala din Varna, văzute prin ochii noștri.
Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe Facebook, Youtube, Instagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând!