Monumentul Independenței din Tulcea


Îți povesteam într-o postare anterioară despre Muzeul Deltei Dunării din orașul Tulcea. Ei, dacă ajungi aici, mergi și la Monumentul Independenței.

Chiar dacă, de felul tău, nu ești patriot sau nu te impresionează prea mult istoria gliei tale, fă un efort și apropie-te de monument. Când vei ajunge aici vei înțelege mai bine de ce îți zic asta acum.

Monumentul Independenței din Tulcea

se află pe Colnicul Hora (astăzi dealul Monumentului), în Parcul Monumentului, unde se găsesc și ruinele cetății Aegyssus.

Monumentul reprezintă un omagiu adus eroismului și vitejiei poporului român în razboiul pentru eliberarea de sub dominația otomană (1877-1878), dar şi pentru comemorarea unirii Dobrogei cu România.

Martor de vază al nașterii acestui monument a fost Carol I. Piatra de temelie a fost pusa la 17 octombrie 1879, iar ianugurarea monumentului a fost în anul 1904, ambele în prezenta regelui Carol I.

Cercetând în puzderia de pagini web, am găsit că „iniţial, monumentul avea un soclu pătrat, cu două trepte, fiind executat în granit de Dobrogea. Obeliscul, înalt de 22 de metri şi din granit de Ravena, se ridica deasupra unui piedestal, care lua forma unor volume paralelipipedice.

Baza obeliscului conţinea un vultur cu aripile deschise şi un dorobanţ cu o goarnă într-o mână şi o armă pe unul dintre umeri. Cele două statui erau făcute din bronz, chiar la Veneţia.”

În Primul Război Mondial, când armata germano-bulgară a ocupat teritoriul Dobrogei, monumentul a fost vandalizat. Atunci, aceştia au demontat statuile vulturului şi dorobanţului, precum şi plăcile de pe monument şi le-au dus în Bulgaria unde le-au topit.

Monumentul este reconstruit abia în anul 1932, dar fără cele două statui.

Când s-a aniversat centenarul cuceririi Independenței de stat a României, în anul 1977, Monumentul a recăpătat forma inițială.

Nu știu cât vă impresionează detaliile despre monument, dar sunt sigură că dacă veți ajunge aici, vă veți bucura de panorama pe care o oferă locul.

O mică cerință se impune pentru a ajunge la monument: să ai articulații sănătoase, căci ai de urcat câteva scări.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Monumentul Independenței din Tulcea.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: Harriet (2019)Urmatorul articol: Nu te înfuria pe mocăit, într-o zi s-ar putea să ajungi ca el

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
martie 2025
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31