Acasă la Moș Ion Roată


Dacă se apropie weekendul, pentru unii dintre noi se trezește și pofta de călătorii.

Cum încă nu e vremea, ne mulțumim cu amintirea lor.

Așa că, astăzi, dragă călătorule, îți oferim un locșor de poveste în care să poposești.

E un loc atât pentru cei mari cât și pentru cei mici care încă au proaspătă în minte povestea lui Ion Creangă, „Moș Ion Roată și Unirea”.

Nouă ne place să retrăim poveștile și istoria apusă, de aceea am și ales să vizităm Casa memorială „Moș Ion Roată”, o alegere deloc neinspirată.

Strămutată parcă prea aproape de stradă, căsuța lui Moș Ion Roată (1806-1882) e una ca din povești.

Pentru că este micuță și veche, e posibil să treci pe lângă ea fără să o observi, de aceea fii cu băgare de seamă când treci prin satul Câmpuri din județul Vrancea.

Odată ce ai pătruns în curtea casei, ești deja cu sufletul în istoria acelor timpuri în care a trăit Moș Ion Roată, iar când ai pășit în căsuță, ai intrat deja în universul unui țăran fruntaș care a făcut parte din Divanul Ad-hoc al Moldovei, prin 1857.

Nu lipsește din curtea casei nici bolovanul din povestea lui Creangă.

Locul e simplu, intim și emoționant.

Merită să ajungi aici, să retrăiești un pic de istorie și simplitate, pentru că întotdeauna după astfel de experiențe, nu ai cum să fii decât mulțumit sufletește.

Cam așa arată prin ochii noștri o fărâmă din universul în care „se ferbea Unirea în Iași”, Casa Memorială „Moș Ion Roată”.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!


0 comentarii
0 likes
Articol precedent: Un drumUrmatorul articol: Castelul lui Mikó

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031