De ce să vizitezi Mănăstirea Voroneț


Sunt locuri sfinte pe care Dumnezeu le încarcă peste măsură cu frumusețe. Și când e așa, puhoaie de oameni se perindă să se bucure de minunăția lor. Un astfel de loc este Mănăstirea Voroneț.

Noi am fost de 3 ori aici, și de fiecare dată a fost aglomerat.

Nu știm dacă este vreo perioadă din an când te poți bucura în tihnă de loc. Când ajungi aici, zeci de turiști „bat” la porțile ei. În cazul în care nu ai ajuns încă la Mănăstirea Voroneț, să știi că e un loc pe care trebuie să-l vezi.

Nu doar pentru albastrul de Voroneț trebuie să ajungi aici, ci pentru tot ce înseamnă acest lăcaș sfânt.

Mănăstirea Voroneț este un loc aparte.

Situată în fostul sat Voroneț, astăzi un cartier al orașului Gura Humorului din Județul Suceava, Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai vechi ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare.

De ce să vizitezi Mănăstirea Voroneț?

Pentru că:

– este pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial,

– este veche de când lumea și pământul, mai exact de prin anul 1472 începe povestea ei,

– face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din Bucovina care și-a păstrat aproape în totalitate forma inițială.

Cu toții știm că este renumită pentru albastrul din frescele sale.

Bogată în picturi atât la interior, cât și la exterior, Mănăstirea Voroneț povestește în picturile sale scene din Sfânta Scriptură. E tare frumoasă! Chiar dacă picturile de la exterior își pierd, odată cu timpul,  din claritate, tot frumoasă este.

Unii specialiști spun despre Mănăstirea Voroneț că este o adevărată „Capelă Sixtină a Orientului”. Nici „albastrul de Voroneț” nu este de ignorat, specialiștii alăturându-l ca valoare culorii roșu a lui Rubens sau verde a lui Veronese.

Genealogia Domnului nostru Iisus Hristos, Judecata de Apoi,  filozofi greci și latini, cum ar fi Platon sau Aristotel, Sfinții Mucenici sau Sfinții Părinți sunt picturi care te vor ține minute bune cu gândurile pe spate.

Mergi să o vezi, dacă nu ai ajuns încă. Trebuie să o vezi măcar o dată-n viață. Cercetătorii au descoperit că la baza albastrului de Voroneţ stă o rocă albastră numită azurit, extrasă în prezent numai din mine aflate în China, Franţa sau Africa. Interesant, nu?

Și mai e ceva! Daniil Sihastrul. Ai auzit și tu de el. Nu e doar o figură legendară, ci o personalitate istorică reală. El a fost primul stareț al mănăstirii. Se zice că Domnitorul Ștefan cel Mare i-a cerut sfat și ajutor atunci când ajunsese la un moment de cumpănă în timpul luptelor cu turcii.

Așadar, Mănăstirea Voroneț e un loc bogat în istorie, religie și artă.

La interior se remarcă prin frumusețe pictura lui Ștefan cel Mare alături de Doamna Maria-Voichița și moștenitorul tronului, Bogdan. Deosebite sunt și catapeteasma din lemn de tisă aurit și ușile – adevărate capodopere sculptate în lemn. În partea din dreapta a pronaosului se află și mormântul schimonahului Daniil.

De ce să vizitezi Mănăstirea Voroneț?

Mănăstirea Voroneț este o poveste, o poveste pe care o descoperi de fiecare dată altfel, cu fiecare vizită pe care i-o faci.

Aici slujesc 25 de călugărițe, una mai vrednică decât alta. Dacă ai timp să zăbovești, stai la povești cu oricare dintre măicuțe. Sunt gata să-ți povestească orice despre mănăstire și învățăturile lui Iisus Hristos.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: De ce să vizitezi Muzeul Etnografic „La Fluturi”Urmatorul articol: De ce să mergi la Mănăstirea Mina

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031