Inima omului gândește la calea lui, dar numai Domnul poartă pașii lui. Știi asta din Cartea Sfântă. Și poate ai și trăit pe pielea ta.
Oricâte planuri ne-am face, unele sunt sortite succesului, altele eșecului. Și toate fac parte din călătoria noastră în această viață. De la unele primim satisfacții, de la altele lecții. Dar există și unele care le oferă pe ambele. De pildă, drumurile către lăcașurile sfinte.
Fiecare astfel de loc îți picură în suflet liniște și povețe neprețuite. Trebuie doar să le primești.
Dacă îți place să alternezi obiectivele în călătoriile tale, uite un obiectiv pe care să-l incluzi pe lista ta de călătorie. Mănăstirea Mina.
Poate ai auzit de Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Se zice că atunci când ai rătăcit un lucru sau suspectezi că ți s-a furat, să te rogi Sfântului Mina, și lucrul apare negreșit sau îl descoperi pe cel care ți-a făcut paguba. Nu credem în superstiții, dar în puterea rugăciunii către Sfântul Mina, da. Dar asta este altă poveste. Până să testezi asta, hai să-ți zicem despre Mănăstirea Mina.
Noi am descoperit-o când am ajuns în călătoriile noastre prin județul Suceava.
Mănăstirea Mina este o mănăstire de călugări ortodocși de stil vechi amplasată în satul Roșiori din comuna Forăști (județul Suceava), la 17-18 kilometri de municipiul Fălticeni.
Este situată pe un loc căruia i se spune Dealul Bisericii. De aici ai parte de o priveliște de vis. Vezi toată valea Moldovei cu satele Roşiori, Giuleşti, Vadu Moldovei, Boroaia, Răuceşti, Drăguşeni.
Am fost în multe locuri sfinte, dar în puține am fost întâmpinați ca aici. Și când spunem asta ne referim la atmosfera locului. De cum am pătruns în incinta mănăstirii o muzică psaltică, divină, ne-a inundat urechile. A fost de ajuns ca să ne țintuiască locului.
O parte din dependințele bisericii luaseră foc cu ceva timp în urmă, motiv pentru care călugării trebăluiau peste tot. Noi ne-am văzut de-ale noastre, ei de-ale lor.
Încă se construia acolo, nu știm acum în ce stadiu este locul, însă oricum ar fi, este un ceva acolo care îți prinde sufletul în mâini.
Ai spațiu destul ca să găsești un loc doar pentru tine și sufletul tău, așa că nu ocoli mănăstirea.
Dacă ajungi aici, ai să vezi și niște clopote în curtea bisericii. Am aflat despre ele că sunt confecționate din staniu, argint, bronz și cupru și reprezintă Sfânta Treime. Ele au fost sfințite în iulie 2006.
Inițial, mănăstirea avea un clopot de 400 kg, dar o familie din Iași a donat un clopot de peste o tonă. Ulterior, mănăstirea a mai primit încă două clopote din partea conducerii combinatului Sidex Galați, ai cărui patroni indieni, deși sunt budiști, au rămas impresionați de mănăstire. Asta am aflat de la mama Wikipedia, căci nu am îndrăznit să-i oprim din muncă pe călugării locului.
Nouă ne-a plăcut aici. Așadar, dacă ajungi în zonă, Mănăstirea Mina poate fi un loc pe care să-l vizitezi pentru tihna sufletului tău.
Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând!
Comments
Ionut
Frumos blog, si articole interesante. Spor voi ma reveni :)