Cum scapi de frica de a zbura cu avionul


Îți faci cele mai negre scenarii când trebuie să pleci într-o călătorie cu avionul? Atunci, mai bine alege alte mijloace de transport sau dacă vrei totuși să-ți învingi frica, hai să-ți spun care e faza cu zborul și avionul.

M-am documentat pentru că atunci când vine vorba despre zbor, pe mine mă cam trec fiorii. Poate și pe tine.

Toată frica noastră ține de instinctul de supraviețuire. Ne-am născut cu acest instinct. Nu avem cum să-l eliminăm, însă putem să ne controlăm frica și să nu o lăsăm să-și facă de cap.

Când vine vorba însă despre a călători cu avionul, s-ar putea pentru unii dintre noi să nu fie chiar așa confortabil.

Poate, înainte de zbor, îți administrezi o pilulă cu valeriană, sperând că vei scăpa de teamă. Dar ce să vezi, s-ar putea să nu funcționeze. Ei bine, dacă e așa, uite câteva informații care te-ar putea ajuta să risipești frica.

Încearcă să ajungi la aeroport cu 2 ore înainte de zbor. Fă asta nu doar pentru check-in, ci si pentru a te obișnui cu ideea de zbor.

Dacă mintea îți umblă pe câmpii, uite câteva informații care să-ți șteargă filmele din cap.

Te gândești că s-ar putea ca avionul să rămână fără carburant? Nici gând! În afară de carburantul necesar zborului, mai există o rezervă care asigură cel puțin 35 de minute de zbor.

Alungă-ți gândurile negre și bucură-te de toate clipele pe care ți le oferă experiența zborului. Nu o trăiești în fiecare zi!

Dacă accesul spre avion se face cu autobuzul, bucură-te de priveliștea pe care ți-o oferă pista și avioanele în mărime naturală care staționează sau care tocmai își iau zborul.

Te temi de faptul că locul tău în avion este chiar în dreptul aripilor? Chiar nu trebuie! În dreptul aripilor este cea mai stabilă parte a avionului. Chiar și turbulențele se simt mai puțin aici.

Te temi că vei avea un atac de panică? Atunci, fii atent la toate indicațiile pe care ți le oferă însoțitorii de bord. Ei nu sunt doar cei care plimbă în timpul zborului căruțul cu băuturi și mâncăruri, ci și cei care se ocupă de siguranța ta.

Chiar fii atent la toate indicațiile. Cum să-ți pui masca de oxigen dacă se întâmplă o depresurizare, e chiar important să știi. Așa vei elimina, de pildă, un atac de panică de care te temi.

Îți provoacă teamă zgomotul groaznic de dinaintea decolării?

Nu te teme de el! E firesc și necesar. În acest moment pilotul comută alimentarea avionului cu energie electrică de pe generatorul de la sol care l-a alimentat în timpul pregătirilor, pe cel al avionului. Nu te teme, vei scăpa rapid de acest zgomot care este cel mai mare dintre toate cele pe care le vei auzi pe tot parcursul zborului.

La un moment dat, motoarele devin din ce în ce mai zgomotoase, îți amintești cum se aud. Ți se lipește spatele de scaun și simți cum avionul se desprinde de pământ. Vei simți și un tremur al avionului. Nu e cazul să te îngrijorezi. În acest moment piloții ridică trenul de aterizare.

În scurt timp vei simți și o cădere în gol. Stai calm! Nu e de rău! Pilotul tocmai a schimbat setările de motor, de la puterea maximă din timpul decolării, la una mai mică necesară unei urcări line. Toate mecanimesmele hidraulice își fac treaba. E de bine!

Dacă te temi de zbor, parcă te și văd! Ești ca un șoricel care stă nemișcat și cu urechile ciulite.

Vei auzi diferite ding donguri pe parcursul zborului și fiecare are câte un mesaj pentru tine. De pildă, la un astfel de semnal sonor, piloții te anunță că avionul a ajuns la înălțimea de croazieră. Relaxează-te! Vin gustările și băuturile!

În timp ce tu deguști toate bunătățile, piloții monitorizează absolut totul ca tu să ai un zbor în siguranță.

Nu te teme de condițiile meteo nefavorabile care pot apărea. Piloții supraveghează și asta, iar într-un astfel de caz aceștia deviază de la traiect. Așa că nu te neliniști. Mai bine bucură-te de priveliște. Zborul este cea mai sigură parte a călătoriei tale cu avionul.

Știu, încă nu poți! Te gândești: dacă se strică vreun motor la avion, ce se va întâmpla? Stai liniștit, piloții știu! Asta au învățat la școala de zbor! În plus, piloții se antrenează și simulează astfel de situații la fiecare șase luni. Sunt pregătiți pentru asta și știu ce să facă, așa că nu-ți umple capul cu astfel de gânduri.

Golurile de aer te sperie? Stai fără grijă! Nu se poate întâmpla nimic rău pentru că ele nu există! Te vei întreba, poate, cum? Nu există? Da! Nu există!

Aerul are proprietăți fluide. Imaginează-ți o barcă care stă pe un corp de apă. Tot așa un avion stă pe un corp de aer. Golurile de aer pot fi asemănate cu ușurință cu o navă care în timpul unei furtuni cade de pe creasta unui val la nivelul normal al mării. Apa nu dispare de sub barcă, cum nici aerul de sub avion. Avionul este construit să reziste la turbulențe. Așa că, nu te stresa inutil.

Știu! Vrei să se termine cât mai repede zborul, dar trebuie să știi  și să accepți că senzațiile pe care le-ai avut la decolare le vei avea cam cu 20 de minute și înainte de aterizare. Stai calm! E normal! Doar nu vrei să rămâi în aer.

Piloții fac toate verificările necesare pentru o aterizare lină și în siguranță.

Auzi iar sunete ciudate și simți vibrațiile enervante. Nu ai cum altfel! Aterizarea este cea mai solicitantă parte a zborului, știai asta? Așa că, să fie zgomot și vibrații câte sunt nevoie, numai să se termine  zborul cu bine, așa să te gândești.

Ai încredere în piloți, în tine și în Dumnezeu care așază totul așa cum trebuie să fie.

Viața e numai una! Trăiește-o cu toate ale ei!

Dacă nu te-am convins care-i faza cu zborul și avionul, îți las un link către o asociație care se ocupă cu tot ce înseamnă asta. De la ei am aflat și eu destule despre povestea cu aparatele de zbor și ce presupun ele. Și mai ales despre cum poți diminua frica de zborul cu avionul.

Cred că atunci când avem cât mai multe cunoștințe despre o situație care ne creează panică, gestionăm mai bine lucrurile cu noi și din jurul nostru.

Să vă fie viața făr’ de frică, mai ales când vine vorba despre a călători cu avionul!

Zboruri line să aveți oriunde veți călători în lumea asta!

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


1 comentarii
1 like
Articol precedent: De ce să mergi la Mănăstirea Mina

Din aceeasi categorie

Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031