Zăbala, locul cu cele mai frumoase lăzi de zestre


Dacă îți place să călătorești, fă asta! Nu lăsa nimic să te întoarcă din drum. Găsește timp pentru ceea ce îți place să faci, și bucură-te, bucură-te, bucură-te! Viața e numai una! Și dacă ești de aceeași părere cu noi, hai să îți zicem un loc fain, unde tihna și frumosul sunt la ele acasă.

Dacă treci prin județul Covasna, este în localitatea Zăbala un muzeu tare frumos. Muzeul ceangăesc este situat la stradă, în niște căsuțe simple, dar care ascund adevărate bogății.

Povestea acestui muzeu începe prin anul 1970, când Pozsony Ferenc pune bazele unei colecții de obiecte etnografice din această zonă. Mai tărziu colecția este extinsă cu alte obiecte din Ardeal și Moldova. Așa au devenit căsuțele care adăpostesc aceste obiecte, muzeu și care aparține de Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

În fiecare din cele 3 căsuțe, câte are muzeul, este câte o poveste. Pătrunzi într-un univers de mult timp apus, dar care aduce multă tihnă. Fiecare obiect are ceva de spus, doar să ai răbdare să explorezi. Ghidul de acolo, o tinerică tare simpatică, îți va răspunde la orice întrebare, dacă ai vreo curiozitate, așa că stai la povești cu ea.

Muzeul are 4 colecții: ceangăiască, secuiască, românească și săsească. Ele adună textile de casă, obiecte de mobilier extrem de frumos pictat, în special lăzile de zestre. Acestea datează din secolul al XIX-lea și sunt destul de bine conservate.

Sunt atât de frumos pictate, încât cu greu îți vei lua ochii de la ele, iar dulăpiorul pe care-l vei vedea într-una dintre încăperi, te va cuceri cu totul. Pur și simplu, îți vine să-l iei cu tine acasă.

Și după ce vei parcurge toate încăperile din cele 2 căsuțe, a treia te va duce într- cu totul altă lume. O lume care a fost cândva, Colonia Ceangăilor sau Cărpinenii. Despre această lume, poți afla mai multe dintr-un filmuleț, pe care muzeografa ți-l va oferi spre vizionare dacă dorești. Noi nu știam povestea așa că am dorit s-o aflăm.

După tot ce am văzut,, putem spune că Muzeul ceangăiesc din Zăbala este un loc care merită vizitat.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: De ce să vizitezi biserica Sfântul Emeric din Ghelința Urmatorul articol: Lasă trecutul și viitorul în pace. Trăiește clipa!

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031