Un loc fain de vizitat în județul Covasna


Dacă ești călător adevărat, găsești în fiecare anotimp ceva de vizitat. Nu te împiedică nimic să pleci la drum. Nici temperaturile neprietenoase, nici norii capricioși. Știi ce zicem.

Plăcerea de a călători și descoperi locuri și oameni noi, face ca restul șicanărilor să nu conteze prea mult. Așa că, în ciuda vremii capricioase care se anunța, am pornit la drum. Aveam destule obiective pe lista cu dorințe, încât să ne permitem, să ratăm unul, dacă vremea avea a ne pune bețe în roate. Dar, așa cum veți vedea, am avut vreme frumoasă.

Așadar, dacă vă propuneți să explorați județul Covasna, este un loc tare frumos în satul Cernat. Este vorba despre Muzeul Etnografic Haszmann Pál.

Muzeul funcționeaza în conacul Domokos Gyula, dar și outdoors, un prilej perfect pentru o plimbare în aer liber. Iar dacă ești norocos și ai și o zi de toamnă blândă, cum am avut noi, atunci amintirea de aici va fi una de neuitat.

Conacul adăpostește un mic univers săsesc. Cel care l-a creat a fost învățătorul și pasionatul colecționar local Haszmann Pál.

Pasiunea lui încă se simte datorită fiilor dumnealui care se îngrijesc de toată povestea muzeului.

Noi am fost întâmpinați de unul dintre fii, care ne-a cucerit cu blândețea sa. Un bătrânel tare simpatic și bucuros că am ajuns în curtea lui, ne-a condus prin câteva încăperi unde acesta creează din cioturi, sculpturi inedite.

Tare fain e nenea, și tare mult ne-au plăcut poveștile lui. Merită să ajungi să-l cunoști. Are și o expoziție frumoasă, expusă în curtea muzeului, așa că mergi și te bucură de ea.

Și după ce te vei fi delectat cu asta, mai ai încă de umblat și descoperit multe chestii faine.

În aer liber este expusă și o colecție impresionantă de mașini și unelte agricole, vechi de când e lumea și pământul.

 

Apoi te poți plimba și printre câteva case țărănești de lemn, strămutate de prin împrejurimi. Nici interiorul lor nu e de neglijat. Te întorci în timp acolo și, fără să vrei, îți amintești de bunici, căci acolo miroase a mămuca și tătuca.

Și după ce te vei fi umplut de nostalgie, o poartă secuiască îți deschide calea către conac, muzeul propriu-zis.

Muzeul e tare fain. O să-ți bucuri ochii cu piese de mobiler frumos pictat, costume populare, lăzi de zestre, documente și fotografii, obiecte casnice și câte și mai câte fărâme din universul secuiesc.

Apoi, nu te da plecat. Într-o parte lateralaă a muzeului, se ascunde o ușă care te duce la subsolul clădirii. Aici se ascunde o colecție impresionantă de sobe. Să nu crezi că sunt banale. Mergi să le vezi. Nu-ți zic mai multe despre ele.

Muzeul Etnografic Haszmann Pál este…

Un loc fain de vizitat în județul Covasna

Nu-l ocoli, dacă ajungi în zonă!

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: La atelierul de turtă dulceUrmatorul articol: De ce să vizitezi biserica Sfântul Emeric din Ghelința 

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031