Matera și ale lui Sassi


Dacă îţi propui să vizitezi sudul Italiei, în ciuda tuturor celor care spun că această zonă e cea mai săracă, nu o să regreţi. Parol!

Ca punct de reper, să luăm oraşul Bari. De aici, până la Materra sunt doar 76 de km.

Noi când am ajuns aici, mai exact, în locul de unde aveam a vedea  locuinţele construite direct în stâncă (denumite Sassi), am avut o senzaţia de îngheţare a timpului.

Se spune că sunt primele aşezări umane din Italia şi că datează de acum 9000 de ani.

Până nu de mult, adică anii 1950, oamenii încă locuiau în Sassi. (poate, de aceea  cândva, presa scria despre Materra că este „ruşinea Italiei”).

Dincolo de asta, impresiile noastre de la faţa locului sunt înalte!

Dacă îţi place „vechiul”, istoria şi te identifici cu întâmplările locului, pleci de acolo cu poveşti care îşi vor găsi un loc sigur în raftul amintirilor tale preţioase.

Cine a avut ochi să vadă, a văzut, şi în 1993, locuinţele Sassi din Materra au fost declarate parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Iată cum, sărăcuţa parte de sud a Italiei ajunge un obiectiv turistic râvnit! (numărul vizitatorilor creşte considerabil de la an la an).

E lung drumul până aici, însă noi credem că dacă ai şansa de a ajunge în Italia, în zona Bassilicata, merită să faci un popas în Matera.

Ochii tăi se vor bucura, iar momentele imortalizate în fotografii te vor răsplăti peste ani cu amintiri rare şi plăcute.

Când vei rememora Matera, nu ai cum să nu vezi, cu ochii minţii, clădirile vechi de-un rar galben-muştar, locuinţele Sassi care ţi-au amuţit graiul, căsuţele aşezate parcă într-un domino nebun şi mai ales băruleţul Sottozzero unde se mânâncă cel mai bun panzerotti din sudul Italiei.

Ce e un panzzerotti? Panzerotti e un fel de gogoaşă cu mozzarella, rosii pasate şi busuioc, curcubeu pe cerul gurii, cum ar spune o prietenă de-a mea.

Matera înseamnă şi locul în care s-au filmat multe producţii cinematografice celebre, aşa că  poţi călca la propriu pe urmele paşilor unor personalităţi celebre.

Ce atâta vorbărie, Matera îţi va potoli o varietate de pofte! Uite îți lăsăm aici un filmuleț despre cum arată Matera prin ochii noștri. Îţi dorim din tot sufletul să păşeşti în acest orăşel! 

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe Facebook, Instagram, YouTube sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: Contabilul de la Auschwitz (2018)Urmatorul articol: Chestii și chestiuțe

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031