Mănăstirea Bogdana și liniștea ei


Când cauți liniște, adevărata liniște, o găsești negreșit în locurile unde Dumnezeu a hărăzit loc pentru ea. Și nicăieri nu e mai adevărată decât într-o mănăstire.

Ca și noi, poate, și tu ai momente când preferi acest tip de liniște, de aceea am ales să-ți vorbim astăzi despre un loc tare fain și blând. Este vorba despre Mănăstirea Bogdana din comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău.

Mănăstirea Bogdana este una ortodoxă și a început a-și scrie povestea pe la 1660.

Zidită din piatră și cărămidă, cu ziduri de apărare și turn clopotniță,  mănăstirea Bogdana a avut ca model necropola lui Ștefan cel Mare de la Putna.

Ca multe altele din țara noastră, mănăstirea a trecut prin diverse momente grele.

A fost jefuită sau distrusă aproape în totalitate, în urma cutremurului din 1793. Pentru a fi reconstruită, s-a vândut Episcopiei Romanului una din moșiile dăruite de ctitorul ei, Solomon Bârlădeanu.

Mai târziu, în 1959, mănăstirea este desființată și va avea diverse destinații: azil pentru bolnavi neuropsihic, tabără pentru copii, depozit de cărți vechi sau complex muzeistic cu obiecte de artă veche bisericească.

Însă lucrurile nu aveau a rămâne așa.

În 1979 Episcopia Romanului a început refacerea vechii așezări monahale organizând totodată un depozit-muzeu. Acesta cuprinde un patrimoniu de carte veche si artă medievală românească. Icoanele păstrate aici datează din sec. XVIII – XIX. Colecțiile nu au caracter public, așa că nici noi nu le-am văzut.

În 1990 lăcașul și-a recăpătat statutul de mănăstire și îl merită pe deplin.

Ori de câte ori am ajuns aici, pe noi liniștea ne-a pătruns până în măduva oaselor. Nu doar asta te cucerește ci și frumusețea locului care este îngrijit cu acea smerenie tipică oamenilor ce slujesc aceste locuri.

Aproape mereu când am pășit în curtea mănăstirii, am fost întâmpinați de slujba care răsuna blând.

Tare fain e aici!

Dacă nu ai ajuns, merită să îți programezi o întâlnirea cu liniștea de la mănăstirea Bogdana. O să-ți placă, ai să vezi!

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din liniștea de la Mănăstirea Bogdana!

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!

 

 


1 comentarii
1 like
Articol precedent: Boreal Plus – colacul meu de salvare la mareUrmatorul articol: Poveștile adevărate nu mor niciodată

Din aceeasi categorie

Comments

  • Izabella

    martie 21, 2021 at 2:53 pm
    Reply

    Wow! Trebuie sa ajung neaparat!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031