Cum am descoperit că prefer simplitatea

Cum am descoperit că prefer simplitatea

Departe de șoseaua principală din localitatea Racoviță, județul Vâlcea, la 800 de metri altitudine, în satul Blănoiu se află o mănăstire unde probabil, în aceste vremuri, pandemia nu a ajuns. Noi am fost aici acum ceva ani.

Era o zi din mijlocul săptămânii, așa că nici țipenie de om pe aici.

Cu o arhitectură puțin ciudată și uși ferecate, biserica stătea cuminte așteptându-și credincioșii. Ne-am plimbat pașii prin jurul ei când, deodată, a apărut o măicuță binevoitoare. S-a oferit să ne prezinte lăcașul de cult, în timp ce eu și soțul meu ne priveam adânc fără cuvinte.

Cu un mănunchi de chei zgomotoase, măicuța ne-a deschis ușa bisericii și împreună am pătruns într-un palat unde marmura, pe care ne-a descris-o în amănunt, strălucea ca soarele și reprezenta o sumă cu multe zerouri, pe care mărturisesc că le-am uitat pe loc.

Candelabrele atârnau obosite. Măicuța, foarte amabilă și informată, ne-a ținut un speech despre construcția bisericii și costurile ei, încât buiumacă nu am mai rezistat și am ieșit elegant, lăsându-l pe soțul meu să asculte povestea.

Nu am zăbovit mult. Totul era rece. M-am întrebat: Oare lui Dumnezeu îi place casa asta a Lui? Și tot eu mi-am răspuns: Cred că-i place, dar mai puțin. EL iubește simplitatea.

Năucă de verva cu care măicuța ne-a spus povestea lăcașului, m-am închinat și am plecat. Am plecat tristă, habar n-aveam de ce.

Acum, când îmi amintesc de vizita acestei mănăstiri, vreau doar să-i spun lui Dumnezeu că iubesc, până la cer și înapoi, simplitatea, biserica modestă și schitul mic unde lemnul miroase a ancestral și unde veșnic, ușa către El este deschisă.

E clar că nu rezonez cu bisericile ample, dar acum la final mă bucur că am văzut-o. A fost altceva. Am înțeles că sufletul meu preferă simplitatea și asta datorită acestei Mănăstiri Blănoiu.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Mănăstirea Blănoiu.

Dacă vă plac articolele noastre, puteți da like și paginii de facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!

 

doicalatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *