Cetatea Rupea


Unele cetăți au un ceva al lor care te atrage mereu. Ori de câte ori le-ai vedea, tot parcă te-ai mai plimba printre zidurile lor. Ai mai poposi pe la ele și te-ai mai întoarce în timp pentru a le înțelege istoria și timpurile.

Și mai sunt unele cetăți care sunt mai moțate decât altele. Așa este Cetatea Rupea. Toată lumea o cunoaște, sau poate nu!

Cetatea Rupea e o vedetă.

Situată în apropierea drumului european E60, cetatea îți atrage privirea indiferent de câte ori ai mai văzut-o. Stă impunătoare, mândră și cocoțată.

Te atrage! Asta e menirea ei. Și pe noi ne-a atras mereu.  Am văzut-o de mai multe ori și de fiecare dată a fost altfel. Te vei convinge dacă vei ajunge prin județul Brașov, orașul Rupea.

Despre Cetatea Rupea (sau Cetatea Cohalmului) se vorbește pentru prima dată prin anul 1324, „când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul.” Așadar, din 1324 începe povestea acestei cetăți.

Cetatea a fost un important centru comercial și meșteșugăresc cu 12 bresle. E lesne de înțeles câtă forfotă era odinioară aici.

Ca multe din cetățile țării noastre, ea a fost și fortificație care a servit ca refugiu pentru populația care locuia prin împrejurimi.

Istoria spune multe povești despre acest loc unde se află astăzi cetatea.

De pildă, în vremea dacilor aici a fost construită cetatea antică Ramidava. Despre această cetate antică vorbește și cartograful Ptolemeu. Se pare că în acele vremuri, cetatea era una dintre cele mai importante din Dacia meridională.  După ce va fi cucerită de romani, va primi numele de castrul roman Rupes.

E multă istorie aici, dar nu o poți afla doar plimbându-te printre ziduri și citind un pliant informativ. Vei vedea că Cetatea Rupea te va face curios să afli mai multe despre istoria acestui loc.

Când vei pătrunde în Cetate să știi că aici, cândva, unele suflete se ascundeau de turci, iar altele de epidemia de ciumă (1716). Prin 1790 cetatea este părăsită definitiv, în urma unei furtuni puternice care-i distruge acoperișul.

Anii au trecut peste ea,  dar a fost norocoasă și a rezistat și în fața regimului comunist care și-a dorit distrugerea ei în vederea reciclării bazaltului pentru amenajarea localității Rupea.

Prin 1954 este este un pic restaurată și apoi abandonată definitiv. Dar așa cum am zis, Cetatea Rupea este o norocoasă. În 2013 ea este restaurată în întregime. Cât noroc pe noi, nu-i așa?

Încă putem vizita Cetatea Rupea, această cochilie de melc care păstrează în tăcere istorii apuse.

Merită să o vizitezi, nu doar pentru istoria ei, ci și pentru priveliștile încântătoare din jurul ei.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Cetatea Rupea.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
2 likes
Articol precedent: O mănăstire cu o culoare aparteUrmatorul articol: Lacul Vulturilor și locul de unde se vede în toată splendoarea lui

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031