Sunt destule locuri rare în țara noastră. Trebuie doar să le descoperim.
Și când se întâmplă asta, și mai tare ți se fixează în cap ideea de a călători mai întâi în țara ta și apoi în afara granițelor ei. Noi așa suntem. Scotocim fiecare colțișor românesc. Și când nimic nu ne-o mai surprinde, o să ne aruncăm gândurile și spre alte țări. Însă, până atunci, ne bucurăm de tot ce ne oferă meleagurile noastre. Sunt prea faine ca să nu ne bucurâm de ele.
Un astfel de loc este Biserica îngropată din comuna Istria, județul Constanța.
Am ajuns aici într-o zi caniculară. Nici praful nu mai avea putere a se ridica din bătătură, așa că totul era amorțit de căldura Soarelui nebun de Dobrogea.
Mereu când avem în cap un obiectiv de vizitat, indiferent de ceea ce ne așteaptă la locul cu pricina, nu ne lăsăm plecați cu una cu două.
Așa ni s-a întâmplat și în acest caz. Biserica era încuiată când am ajuns. Alți doi turiști erau pe acolo care tocmai se pregăteau să părăsească locul.
Am căutat un indiciu care ne-ar fi putut ajuta să vizităm totuși biserica și am găsit. Un număr de telefon scris pe un afiș, ne-a dus către cheia magică. Ea ne-a deschis ușa către ceva rar.
Așadar, de ajungeți aici, nu vă descurajați dacă ușa este încuiată. Sunați la numărul de telefon pe care-l veți găsi acolo, scris pe un afiș. O bătrânică tare ospitalieră, o să vină cătinel cu cheia magică.
Ei, și de aici începe povestea unei biserici speciale, zidită în amintirea Sfântului Ierarh Nicolae. Stă pitită în pământ, de pe la 1857. În acea vreme creștinii bulgari din localitate au cerut autorităților turcești de la Bagdad, să le aprobe construirea unei biserici ortodoxe. Nu li s-a refuzat cererea, însă li s-a impus ca biserica să nu fie mai înaltă decât casele satului, să nu aibă turle, nici clopot, nici clopotniță și asta, desigur, pentru a se deosebi de geamii.
Așa că, localnicii creștini s-au conformat și au făcut temelia bisericii la un metru sub nivelul caselor. Pentru ca biserica să aibă o acustică bună, s-au introdus în pereții bisericii 53 de amfore.
Biserica îngropată din comuna Istria
este în formă de cruce cu fațada în stil oriental turcesc.
Alături de biserică s-a construit un muzeu care adăpostește icoane, veștminte preoțești, cărți de slujbă, diferite obiecte de cult și cărți vechi purtând patina anilor. Ceea ce ne-a surprins la acest muzeu a fost faptul că am putut atinge cărțile vechi. Aici sunt trăiri rare pe care nu le ai la orice pas, așa că merită să ajungeși aici.
Biserica este monument istoric și un obiectiv turistic din Dobrogea pe care chiar nu trebuie să-l ocolești.
Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Biserica îngropată din comuna Istria.
Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.
Pe curând!