Bazilica de la Niculițel – unică în Europa


Dacă încă mai crezi că ai văzut tot ce e valoros în țara asta, s-ar putea să te înșeli. Noi de 11 ani tot explorăm țărișoara asta, și ea nu încetează a ne surprinde. Acesta-i farmecul Românicii noastre.

Așadar, dacă ești dornic să-i descoperi valorile, îți oferim un loc în care să te minunezi: Bazilica de la Niculițel.

Noi am descoperit-o în această vară, în timp ce cutreieram Dobrogea.

Bazilica de care îți povestim este unică în Europa. Păi, nu-i păcat să nu o vezi?

Bazilica se află în comuna Niculițel din județul Tulcea. Când am ajuns noi aici, era o vreme încendiară. 38 de Grade, și cu asta am spus totul.

Când am intrat în sat, totul era amorțit. Nici frunza nu se clintea, nici vreun om nu îndrăznea a se aventura pe ulițe. Singura care mai spera totuși să se întâmple ceva era Bazilica paleocreștină.

Bazilica de la Niculițel este unul dintre cele mai importante monumente paleocreștine din Europa. Ea zace tăcută în Dobrogea din secolul al IV-lea.

Bazilica s-a lăsat descoperită abia în anul 1971, în urma unei ploi puternice care a scos la suprafață cupola criptei martirice. Curiozitatea nu i-a lăsat pe oamenii locului în tihnă, așa că aceștia au scormonit să vadă ce se află în interior. Așa au descoperit acolo oseminte. În urma acestei întâmplări s-au demarat cerectări arheologice care au dus la intrarea în criptă.

Aici s-au găsit osemintele celor mai vechi martiri din România. În partea inferioară a criptei, cercetătorii au descoperit două grămezi de oseminte care denotă arderea pe rug a două persoane, iar în partea superioară, a fost găsită racla cu rămățițele a patru persoane, și ele martirizate.

Două inscripții din interiorul criptei stau mărturie pentru numele celor patru: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s şi Phillippos – Martiri întru Hristos. Aceștia au fost canonizați de biserică iar osemintele lor se află acum la Mănăstirea Cocoș din apropierea comunei Niculițel, pe care noi din păcate nu am vizitat-o.

Este atât de rar acest loc, încât trebuie să mergi să-l vizitezi. Această descoperire este foarte frumos amenajată. Din păcate, nu te poți apropia prea mult de ea, pentru că accesul a fost interzis, din cauza vizitatorilor care nu se puteau despărți de loc fără să ia cu ei  măcar o pietricică. Totuși, pasarela din sticlă pe care ai să pășești te va ajuta să o vezi destul de bine.

Bazilica de la Niculițel–unică în Europa nu este valoroasă doar din acest motiv. Ea este o dovadă clară a răspândirii, în perioada romană, a creștinismului în Dobrogea,

Bazilica adăpostește singurul mormânt de natură păgână în care s-au păstrat rămășițele unor sfinți creștini. Iată de ce nu trebuie să-l ocolești. E atâta istorie grea acolo, încât trebuie să ajungi în acest loc.

Cam așa artă prin ochii noștri, o fărâmă din Bazilica de la Niculițel – unică în Europa

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: Când îți vine să te tot duci, mai bine așază-te undevaUrmatorul articol: Doctor Jivago (1965)

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
ianuarie 2022
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31