3 motive pentru care să mergi în satul monahal Agapia


Sunt unele locuri pe lumea asta în care odată ce ai ajuns, n-ai mai pleca. Așa e, de pildă, satul monahal Agapia din județul Neamț.

Satul Agapia este situat într-un loc liniștit, unde se aude freamătul Codriilor de Aramă și a Codrilor de Argint, iar tihna te însoțește la fiecare pas, oriunde ai merge.

Satul Agapia este unul care încă mai păstrează sentimentul de „la țară”. Casele încă mai au ceva din ceea ce bunicii noștri presărau în gospodăriile lor. Peste 100 din casele satului Agapia sunt locuite de măicuțe. Te vei întreba, poate, care sunt ele? Nicio grijă! Le vei descoperi! Unele par părăsite, însă florile frumoase din geam te vor contrazice imediat. Altele sunt atât de tăcute, încât doar mirosul de tămâie le dă de gol că sunt, totuși, locuite.

Agapia e un loc care merită vizitat pentru cel puțin 3 motive : Mănăstirea Agapia, Muzeul Vivant și Casa memorială Alexandru Vlahuță.

Despre Casa Memorială Alexandru Vlahuță ți-am povestit deja aici, în acest articol.

Astăzi îți vom zice de ce merită să vizitezi Mănăstirea Agapia.

Toate mănăstirile au acea sfințenie adâncă, cum doar în ele o găsești, însă există și între ele unele care au un ceva în plus care le face să fie speciale. Și asta realizezi doar când pătrunzi în incinta lor.

Un mic pont îți dăm: vizitează Mănăstirea Agapia în luna lui cireșar! În acest timp, aici totul e plin de culoare. Flori de tot felul împodobesc tare frumos locul dimprejurul mănăstirii. Vara, aici e o mini grădină botanică.

Mănăstirea Agapia e vârâtă în munți, pitită într-un ungher de văi, cum bine zicea Alexandru Vlahuță. Ea a fost ctitorită de hatmanul Gavril, fratele domnitorului Vasile Lupu, așa că povestea ei are rădăcini vechi, de pe la 1642.

Mănăstirea nu a fost dintotdeauna una de maici. Până în anul 1804, ea a adăpostit călugări. După acest an, măicuțele sunt cele care au dat sens acestui loc.

Valoarea acestui lăcaș de cult este dată de picturile bisericii principale realizate de marele pictor Nicolae Grigorescu. La numai 20 de ani, Nicolae Grigorescu aduce în pictura bisericească un spirit laicizant.

De exemplu,  luând modele de oameni din jurul lui, realizează chipul Mântuitorului după chipul unuia dintre diaconii de la Agapia. O țărancă din satul Agapia și un copil care creștea în mănăstire au slujit ca model pentru chipul Maicii Domnuklui cu Iisus în brațe. Acestea sunt doar câteva exemple din valoroasele picturi de la manăstirea Agapia.

Mănăstirea este cunoscută nu doar datorită picturilor sale, ci și pentru faptul că este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din Europa.

Mănăstirea este înconjurată de case în care viețuiesc măicuțe, iar în una dintre case, care este și printre cele mai vechi din satul Agapia, funcționează

Muzeul Vivant.

Despre el urmează să vă scriem în următorul articol, așa că rămâneți alături de noi în această călătorie prin satul monahal Agapia.

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram,sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, prieteni!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: Mai e timp (2024)Urmatorul articol: Muzeul Vivant – locul în care afli ce înseamnă viața monahală

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
februarie 2024
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829