Dacă ajungi prin județul Vrancea și ești curios să vezi un loc rar, mergi în satul Păunești. Aici se află vreo 20 de fântâni cu ciutură și cumpănă. Pe o suprafață de aproximativ 2500 de mp, stau cumințele, unele lângă altele, ambiționându-se parcă să conserve timpurile apuse.
Odată ce ajungi în mijlocul lor, te cufunzi parcă în timpurile trecute. Și cu puțină imaginație, dacă închizi ochii, auzi zgomotul căldărilor care scot apa cea de toate zilele pentru oamenii locului.
Nu ai cum să nu te întrebi de ce atât de multe fântâni într-un loc? Nu am găsit informații despre loc, în afară de o pancartă pe care scria Ansamblul 20 de fântâni cu cumpănă – Păunești, Vrancea, așa că am căutat chiar la fața locului povestea lor. Ne-am proptit în mijlocul lor și am început a citi povestea pe care ți-o spunem și ție.
Comuna Păunești se află situată pe trei dealuri: Novăcești, Surlea și Bostănești și dispune de o pânză freatică situată la mare adâncime, motiv pentru care localnicii cu posibilități materiale au săpat aceste fântâni, în urmă cu circa două secole, în zona centrală a comunei.
Se spune că pe vremuri, oamenii se trezeau cu noaptea-n cap şi veneau cu carele cu boi la fântâni, stăteau la rând şi luau apă pentru animale, dar şi pentru consum propriu.
Chiar dacă noi nu am zărit nici un nume inscripționat pe fântâni, se zice că fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o, și probabil cei din sat le știu care sunt.
În afară de povestea legată de nevoia de apă a oamenilor, mai circulă una care se referă la obiceiul locului de a se construi un puţ ori un izvor de apă la 40 de zile de la moartea unei persoane. Tindem să credem că nevoia de apă a oamenilor a stat la baza acestor fântâni care încă dăinuie.
Chiar dacă acum comuna este racordată la serviciul de alimentare cu apă, autoritățile locale le-au păstrat și le protejează cumva.
Merită să ajungi aici ca să le vezi pentru că este un ansamblu unic în țara noastră, iar lucrurile rare creează amintiri prețioase.
Uite ai ai aici un scurt filmuleț cu aceste construcții vechi și prețioase.
Să ai drumuri bune și experiențe faine, oriunde ai călători în lumea asta. Și, de ce nu, spre Păunești!
Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmăreștipe Facebook, Youtube, Instagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând!