Mănăstirea Humor


Nu trebuie să fii habotnic ca să mergi pe la biserici.

Bisericile nu sunt doar lăcășurile lui Dumnezeu, ci și locurile cu cea mai faină liniște, exceptând perioada concediilor de vară. Știi și tu cum e vara. Omul mai alege să meargă și pe la câte o biserică. Dar dacă vrei să eviți aglomerațiile, cel mai bun timp, pentru a vizita mănăstirile, este în afara concediilor de vară sau a weekendurilor. Călătoriile noastre prin lăcașurile sfinte ne-au demonstrat asta foarte clar.

Indiferent însă de timpul pe care-l alegeți pentru a descoperi mănăstirile țării noastre, iată una pe care v-o recomandăm s-o vedeți. Este vorba despre Mănăstirea Humor din județul Suceava.

Mănăstirea Humor

dateză din secolul al XVI-lea și este una ortodoxă, situată în satul Mănăstirea Humorului. În două zile din an este foarte aglomerat aici, pe 15 august și 23 aprilie, când sunt hramurile bisericii. În rest, este liniște, așa cum este peste tot în mănăstiri.

Mănăstirea Humor face parte din grupul Bisericile pictate din Moldova și se află pe lista patrimoniului cultural mondial, fapt ce nu trebuie neglijat.

Dacă alegi să vizitezi mănăstirea să știi că ajungi nu doar într-un loc liniștit, ci și încărcat de istorie. Pe aici și-au purtat pașii domnitorii Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare.

Dar ceea ce atrage, cel mai mult, este pictura mănăstirii, atât cea interioară cât și cea exterioară.

Vremea a lăsat urme peste pereții exteriori ai bisericii, de aceea în unele zone abia se mai văd picturile. Iată un motiv pentru care să nu amâni momentul vizitării acestui locaș sfânt.

În partea de nord est a bisericii se află Turnul lui Vasile Lupu. El făcea parte inițial din zidul de incintă al mănăstirii. În prezent, se mai observă doar câteva ruine din acest zid.

„Turnul avea un rol defensiv, în încăperile de la etaj putându-se refugia apărătorii complexului, împreună cu odoarele de preț ale mănăstirii. Scara care ducea la etaj putea fi distrusă pentru a-i împiedica pe invadatori să pătrundă în acele încăperi.”

Mănăstirea are o istorie tare frumoasă, de aceea, dacă ajungi prin județul Suceava, nu rata locul.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
2 likes
Articol precedent: Momentul în care începi să trăiești cu adevăratUrmatorul articol: Cea mai detestată femeie din America (2017)

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031