Mănăstirea de la Răchitoasa


Postul Crăciunului nu e doar prilej de pregătire a fiecăruia dintre noi pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului e și un timp grozav pentru a călători spre lăcașurile de cult. Iar unul cu totul special se află în comuna Răchitoasa, județul Bacău.

Noi am descoperit-o în această vară. Când i-am trecut pragul, am fost surprinși de frumusețea ei. Străjuită de ziduri, mănăstirea își spune povestea vechimii ei, doar să ajungi aici.

Povestea ei începe pe la 1700.

Se spune că la sfîrşitul veacului al XVII-lea, marele clucer Ianaki a făcut la Răchitoasa o bisericuţă mică din lemn de stejar. Aceasta se găsea lângă Mănăstirea Răchitoasa de astăzi.

Pe locul unde se afla altarul acesteia, s-a ridicat o cruce. Ea a servit drept biserică a cimitirului sătesc. Mai apoi, în anul 1697, marele spătar Ilie Ianaki, şi cu soţia sa Theofana, fiica voevodului Mihai Racoviţă, au zidit actuala mănăstire.

Era vremea vecerniei, când am pătruns în biserică. Câteva măicuțe se rugau.  Cuvintele lor răsunau înfiorător de frumos între ziduri, iar liniștea, căci numai noi și ele eram, te pătrundea până în măduva oaselor. Am trăit o liniște cum rar ne-a fost dat a trăi.

În timp ce priveam în interior biserica, o măicuță, cea mai grozavă măciuță din câte am întâlnit noi vreodată, ne-a abordat blând cu o întrebare: „Vreți să aflați mai multe despre lăcașul nostru?”

Și de aici, a început totul. Așa ne-am lipit sufletul de Mănăstirea de la Răchitoasa pentru totdeauna.

Mergeți să o vizitați! Mergeți să-i aflați povestea! Mergeți s-o cunoașteți pe măicuța ghid de aici! Mergeți de vă odihniți sufletul! Veți trăi o experiență rară!

Și dacă aveți un strop de noroc, și portița e deschisă, prin partea stângă a mănăstirii se poate urca pe un delușor care îți oferă o priveliște minunată asupra întregii mănăstiri.

Mănăstirea de la Răchitoasa…

este și monument istoric. Încă se mai renovează, dar chiar și așa, e tare frumoasă!

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Mănăstirea de la Răchitoasa.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
8 likes
Articol precedent: Cum te învață Netflix să mediteziUrmatorul articol: Când respiri greu, zi-i gândului să tacă!

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031