Mănăstirea Cotumba


Oriune călătorești, ceea ce vezi devine o părticică din tine. Și la ce folos să ții în suflet doar pentru tine ceea ce vezi? Călătoria nepovestită își pierde farmecul. E ca o nuntă fără dansul mirilor.

Călătoriile nu doar se fac. Călătoriile nu doar se trăiesc. Ele se și povestesc. Așadar, să vă povestesc ce am mai văzut pe Valea Trotușului. Dacă ajungeți pe aici, mergeți și la Mănăstirea Cotumba. Ea se află în satul Cotumba, mănăstirea Agăș. Până să ajungeți la ea, veți fi îmbrățișați de Muntele Cotumba care o să vă ofere niște peisaje minunate.

Citisem pe internet că aici se află cel mai mic schit din întreaga Moldovă, așa că am vrut să-l vedem. Noi când am ajuns aici, era o zi de sâmbătă după-amiază cu multă liniște. Biserica nouă de un alb nebun, cu un acoperiș verde în ton cu natura, este înconjurată de un gard impunător. Deși înalt, poți zări peste el, un pic mai sus de ea, un schit micuț, alb și el. E ca o mică ciupercuță.

Nu era nimeni prin preajmă. Am intrat în curtea mănăstirii care avea poarta larg deschisă. Cu primul pas făcut, ți se deschide în fața ochilor o priveliște superbă. Doar copacii ninși de flori albe spărgeau verdele crud în care se afla muntele, biserica și schitul.

Am fost observați de o măicuță tânără care s-a oferit să ne descuie schitul. Tare bucuroși am fost.

Citisem despre schit că pe la 1600 a fost pârjolit de turci și că pe același loc, dar mai târziu, pe la 1763, a fost ridicată o nouă bisericuță, cea care dăinuie și azi. Am intrat în ea cu sfiială. E atât de mică și sfântă!

Până după Primul Război Mondial a fost schit de călugări iar din 1936 a devenit schit de maici.

În 1961 schitul este închis din cauza unui decret dat de comuniști și abia în 1995 reînvie aici viața monahală. De atunci, mult s-a mai muncit pe aici. Locul e tare îngrijit și adăpostește, într-un cadru perfect, bisericuța monument și biserica cea nouă. O să vedeți. E divin locul! Bisericuța mică are doar 10 m lungime și 2 m și un pic lățime. E mică, dar are parcă în ea toată sfințenia lumii.

Mergeți de-o vedeți! Îngăduiți-vă timp pentru ea și pentru un strop de liniște divină!

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Mănăstirea Cotumba.

Dacă vrei să fii la curent cu toate noutățile de pe blog, poți da like paginii noastre de facebook.

Pe curând, dragi prieteni!


0 comentarii
12 likes
Articol precedent: Mănăstirea DiaconeștiUrmatorul articol: Cum am învățat să mă bucur de ploaie și bălți

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
septembrie 2023
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930