Sunt multe mănăstiri în țărișoara noastră, așa că ai de unde alege. Uneori alegem în funcție de istoria lor, locul în care sunt așezate și alteori, în funcție de minunile care se nasc între zidurile lor. Și fiindcă veni vorba de minuni, Părintele Haralambos Papadopoulos spune cam așa: „Putem să mergem la biserică, să postim, să ne rugăm, dar aceasta nu înseamnă că se va petrece minunea, fiindcă minunea nu este izbânda noastră, ci darul lui Dumnezeu. Minunea n-o înfăptuim noi fiindcă suntem capabili și extraordinari, ci fiindcă iubirea lui Dumnezeu voiește să ni se descopere în acest chip. Minunea este o formă de descoperire, și niciodată spectacol. Ea este vedere deschisă spre tainele prezenței lui Dumnezeu. Și să nu uităm încă un mare adevăr: Minunea vine când n-o aștepți. Când în viața duhovnicească faci din ceva scop și țintă, atunci îl nimicești. Ținta înseamnă stres și obsesie. Care e opusul? Încrederea și predarea în brațele lui Dumnezeu. Să te lași în Voia lucrurilor. Dumnezeu știe ce avem nevoie și când trebuie să primim.” Și dacă tot am înțeles care e treaba cu minunea, haideți să vă zicem despre Mănăstirea Bistrița și Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana.
Înainte de toate, ca să te poți bucura în tihnă de loc și taina lui, ar fi bine să vii aici într-o zi din cursul săptămânii. Noi am fost într-o duminică, și așa cum ne așteptam, era destul de multă lume. Dar știți cum se zice: „Inima omul gândește la Calea lui, dar numai Domnul poartă pașii lui.”
Ca să vezi Mănăstirea Bistrița, trebuie să ajungi în județul Neamț, mai exact, în satul Bistrița, comuna Alexandru cel Bun. Aici veți găsi lăcașul de cult zidit prin anul 1407, de domnitorul Alexandru cel Bun.
În 1498, Ștefan cel Mare zidește turnul cu clopotniță, cu paraclis, închinat Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cu o pictură în frescă care încă se poate vedea. În 1546, Petru Rareș renovează mănăstirea și construiește zid împrejurul ei, iar în 1554, Alexandru Lăpușneanu renovează mănăstirea complet. Așadar, dacă ajungeți aici, pășiți și pe urmele marilor domnitori ai Moldovei.
Mănăstirea este construită în stil bizantin, păstrând la intrare ușa din momentul construirii. În interior se află icoana Sfintei Ana, mama Maicii Domnului., o icoană primită de Doamna Ana, soția lui Alexandru cel Bun, ca „dar de patron” de la împărăteasa Irena, soția împăratului bizantin Manuil al II-lea Paleologul (1391-1425). e ce este icoana făcătoare de minuni? Păi, istoria spune că egumenul Mănăstirii Pângărați s-a vindecat de o boală grea, după ce s-a închinat la icoană.
În biserica mănăstirii sunt înmormântați: Alexandru cel Bun, soția lui Ana, Alexandru – fiul lui Ștefan cel Mare, Chiajna – soția lui Ștefan Lăcustă și Anastasie – Mitropolitul Sucevei.
Mănăstirea Bistrița este și locul în care a fost creat unul dintre cele mai vechi monumente ale culturii medievale românești: Pomelnicul de la Bistrița. Pomelnicul este scris de mai multe mâini, fapt demonstrat de diversitatea grafiei. Astfel, două file și jumătate, în care sunt pomeniți domnii până la Ștefan cel Mare inclusiv, sunt scrise de o mână, apoi, în continuare, de mai multe mâini.
Mănăstirea este înconjurată de un zid din piatră, înalt de 4-6 metri, prevăzut, pe alocuri, cu metereze și zid de strajă. Odată ce pătrunzi dincolo de ziduri, parcă intri într-un alt timp, într-o altă lume.
În partea de nord-vest a incintei mănăstirii se află casa domnească a lui Alexandru cel Bun, restaurată și înnoită de Petru Rareș, de care se leagă un corp de chilii din secolul XVIII, în care astăzi se află trapeza și bucătăria mănăstirii.
La intrarea în mănăstire se află și statuia din marmură a lui Alexandru cel Bun, înaltă de 3 metri și ridicată în anul 1982, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la moartea marelui ctitor.
Dacă vreți să zăboviți mai mult aici, am aflat că mănăstirea oferă și cazare pelerinilor, așa că nu vă dați plecați prea ușor, dacă inima vă zice să mai stați.
Sunt destule motive pentru care să vizitați mănăstirea. Ce v-am spus noi e doar o parte din istoria acestei mănăstiri, cu pictură veche, uși gotice și o icoană făcătoare de minuni. Vă lăsăm aici și un scurt filmuleț cu ce am surprins noi la fața locului.
Să aveți drumuri bune și experiențe frumoase, oriunde veți călători în lumea asta!
Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe Facebook, Youtube, Instagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând!