De ce uneori e mai fain pe coclauri


Când pornești într-o călătorie, de cele mai multe ori începi cu stabilirea traseului și a obiectivelor turistice pe care vrei să le vizitezi.

Sunt însă și călătorii mai simple care nu necesită prea multă pregătire în prealabil, dar care au o mare încărcătură emoțională. Nu pleci cu bagaje prea multe, ci doar cu rezervorul plin de benzină.

În lista călătoriilor noastre, câteva sunt cu totul speciale, iar astăzi vă voi vorbi despre una dintre ele. Această călătorie este una dintre acelea pe care sufletul meu o ține strâns la piept. E o călătorie în locurile unde mama a copilărit.

Îmi povestea, pe când eram mică, unde zburda când era de-o șchioapă. Mereu mi-am închipuit cu puterea minții acele locuri. Le aveam în fața ochilor. O vedeam pe mama alergând alături de frații ei și retrăiam bucuria ei.

Și într-o zi mi-am zis, hai, să pornesc pe urmele pașilor ei de joacă! Zis și făcut. Aceste locuri nu sunt doar coclaurile unde mama a copilărit ci locul unde s-a născut veșnicia.

Locurile de care vă vorbesc sunt despărțite de o șosea care duce spre Piatra Neamț. Dar până la Piatra, treci prin orașul Roznov și până aici, ai să urci și ai să cobori văi adânci și largi. Pe aici a copilărit măicuța mea.

Să călătorești prin locurile unde cea de care ești legat pe vecie, într-un mod cu totul aparte, aduna în suflet toate bucuriile și trăirile curate ale acestei lumi, este ca și când ai înțelege în sfârșit o parte din tine. Și ce poate fi mai prețios decât să dezlegi mistere și să te redescoperi.

Ajunsă acolo, nu am vrut doar să privesc coclaurile ci să le simt. Am pășit, poate, pe urmele vesele ale pașilor mamei. Apoi mi-am odihnit privirea în zare. Am ascultat vântul care în nebunia bucuriei mele de a fi acolo, parcă îmi aducea din timp, râsetele ei de copil. Mi-am imaginat-o alergând pe coclauri și i-am văzut zâmbetul. Asta e cea mai faină călătorie din viața mea.

Nu am văzut castele, nici picturi celebre, am văzut locul unde mama a copilărit. Și cât îs de faine locurile astea!

Oprește-te dacă ajungi prin zonă! Aici e un loc unde cerul îmbrățișează pământul. E un loc unde timpul se oprește în loc pentru a te ajuta să înțelegi cât de prețioasă e fiecare clipă.

M-am bucurat ca nicăieri de aceste priveliști și de poveștile mamei care acum deveniseră realitate.

Dacă iubești natura, aceste locuri sunt de vis. În orice anotimp aici e ca în povești.

Poate nu am găsit cuvintele potrivite pentru a descrie aceste locuri, de aceea mai bine, dacă ajungi pe aici, oprește-te și simte cu sufletul tău nemurirea acestei lumi. E simplă, adâncă și neprețuită.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din locurile pe unde mama a copilărit.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!


0 comentarii
2 likes
Articol precedent: Satul cu o catedralăUrmatorul articol: Mănăstirea Sfântul Sava

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031