Cine nu a auzit de orașul Reghin, locul unde lutierii meșteresc viori care răsună peste tot în lumea asta?! Și dacă ai auzit și încă nu ai ajuns aici, e timpul! Orașul Reghin are câteva povești faine de spus! Dar hai să-ncepem cu-nceputul!
Reghin e al doilea oraș ca mărime din județul Mureș, așa că are destule de oferit, doar să pornești spre el.
Noi l-am descoperit la pas într-o zi de vară. Dis-de-dimineață, Reghinul se oglindește tare fain sub primele raze de Soare, așa că nu rata acest moment.
Primul obiectiv asupra căruia trebuie să te oprești este Monumentul Viorilor din Piața Bisericii Evanghelice. Acesta poartă semnătura sculptorului Barothi Adam și reprezintă două viori și un violoncel, create din 64 de bucăți de bronz. Are o înălțime de peste 7,30 metri și o greutate de 660 de kilograme. Monumentul este emblema orașului și îți oferă clar mesajul că mai poți descoperi câte ceva despre aceste instrument. De aceea nu te mulțumi doar cu această imagine a monumentului.
Pornește spre fabrica de viori „Gliga”. Există lângă ea un magazin de prezentare. Pășește hotărât în el și vei pătrunde într-un univers muzical fascinant. Nu doar viorile de aici te vor impresiona, ci și povestea viorii din Regin, pe care vânzătoarea acestui magazin ne-a spus-o pe îndelete și cu mare talent. Nu vei regreta popasul din acest loc.
Și după ce vei fi aflat povestea acestui instrument, poți să vizitezi în tihnă și Biserica Evanghelică de lângă Monumentul Viorilor. Aceasta a fost construită în anul 1330, fiind este cea mai veche construcție din oraș. Nu am putut-o vizita în interior, dar am aflat rapid care este valoarea ei.
„Are numeroase elemente arhitecturale valoroase cum ar fi ancadramentul unei ferestre gotice de la 1400 decorată cu figuri antropomorfe, console unice în Transilvania care povestesc despre o comoară ascunsă în biserică, prima stemă a orașului cu inscripția O.P.R. care atestă privilegiul Reghinului de a ține târguri. Turnul de 47 de metri cu cele patru turnulețe atestă dreptul de judecată al Reghinului. În fiecare an muzica clasică răsună din orga bisericii datorită celor mai iluștrii organiști ai lumii care onorează prin prezența lor la concertele anuale de orgă.” Destul de clar și la obiect! Biserica Evanghelică e o bijuterie care trebuie admirată.
Nu departe de Biserica Evanghelică, se află și Biserica din lemn, un vechi lăcaș de cult greco-catolic care datează din anul 1725. Ea este cunoscută sub denumirea de biserica lui Petru Maior, căci acesta a slujit aici, între 1784-1809, timp în care a îndeplinit misiunea de protopop unit sau greco-catolic al Gurghiului. Nu am putut-o vizita în interior, căci era închisă. Poate voi veți avea mai mult noroc să pășiți pe urmele lui Petru Maior, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene.
Dar călătoria în Reghin nu se încheie aici.
Mai este un loc fain unde poți să te oprești: Muzeul Etnografic „Anton Badea”. Muzeul este unul în aer liber, așa că ți-ai făcu deja o idee despre ce te așteaptă aici. Căsuțe specifice Reghinului și împrejurimilor lui, port popular, interior de gospădărie, obiceiurile locului, toate le găsești cu grijă ilustrate în acest muzeu etnografic din Reghin. O să-ți povestesc mai multe despre el în următoarea postare, căci prea fain a fost aici.
De ce să mergi în Regin, orașul viorilor?
Are o istorie muzicală interesantă, conservă bine istoria locului și a împrejurimilor, și te cucerește prin arhitectura și culorile clădirilor sale.
Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe Facebook, Youtube, Instagram,sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând, prieteni!