Castelul Bánffy din Sâncrai


Hoinăreala e una din pasiunile faine pe care le poate avea un om.

A hoinări sau a călători fără să ai în cap o destinație poate o fi chestie interesantă. Nu doar că poți fi surprins de locuri inedite, dar și emotional trăiești chestii rare.

Am încercat de vreo câteva ori experiența asta și nu doar că am scăpat de monotonia piesajului zilnic dar ne-am și încărcat mintea și trupul cu o energie aparte.

Ineditul surprinde întotdeauna și într-un mare fel. Asta ni s-a întâmplat odinioară când, la drum fiind prin județul Alba, am zărit cu coada ochiului un castel. Habar nu aveam de el, așa că am fost curioși să-l descoperim.

Din păcate nu am putut intra pentru că era închis și mai apoi am aflat că acolo funcționa de fapt un Centru Cultural. Cu toate astea nu am fost dezamăgiți. Castelul a fost și este tare atrăgător. Ne-am documentat la fața locului și am aflat că a aparținut familiior nobiliare Kemeny și Bánffy.

Construcția lui a început la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost finalizat în anul 1903. Era renumit în zonă pentru numeroasele și somptuoasele petreceri și baluri care se ţineau aici. Era ca în povești. Nobilii obișnuiau să vină la moșie cu trăsurile ca să participe la petrecerile organizate de sărbători. De altfel și acum, poate datorită arhitecturii, mai plutește pe acolo în eter amintirea unor timpuri faine.

În 1947 castelul a fost naționalizat și până în 2005 a fost centru de asistență social pentru copiii cu dizabilități. A fost mult deteriorat, însă autoritățile locale l-au renovat. El este acum în subordinea Consiliului Județean Alba.

Cred că aici se întâmplă lucruri frumoase ce țin de cultură și divertisment, însă din cauza pandemiei cu siguranță castelul a fost mai puțin vizitat.

Indiferent ce și cum, dacă ajungeți în comuna Sâncrai de lângă Aiud, județul Alba, opriți-vă să-l admirați.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Castelul Bánffy din Sâncrai.

Dacă îți plac articolele noastre, poți da like paginii de facebook  sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând, dragi prieteni!


0 comentarii
2 likes
Articol precedent: Un alt loc pe care-l poți vizita, chiar și în pandemieUrmatorul articol: Satul cu o catedrală

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031