Acasă la doamna Stella Artois


Și dintre toate orașele Belgiei, am ales, împreună cu prietenul nostru, să vizităm Liège, Leuven și Bruxelles. Astăzi însă vă zicem câte ceva despre Leuven.

Leuven este al 8-lea oraș ca mărime din Belgia și este cunoscut ca oraș universitar încă din anul 1425, aici aflându-se și cea mai mare universitate din Belgia.

Leuven este capitala provinciei Brabantul Flamand, una din cele trei regiuni ale Belgiei.

De obicei, orașul este unul foarte aglomerat, din pricina studenților. Noi însă l-am vizitat când studenții erau în vacanță, așa că a fost tare aerisit.

Leuven te cucerește cu arhitectura clădirilor sale. De departe, cea care ne-a dat de-a dreptul pe spate a fost Primăria orașului, construită în stil gotic între anii 1439 și 1463.

Vizavi de ea se află și Biserica Sf. Petru, la fel de impunătoare.

Orășelul ăsta are multe povești, de aceea îți trebuie timp să le retrăiești pe îndelete.

De pildă:

  • în Leuven, în 1516 Thomas Morus  a publicat lucrarea „Utopia” la tipografia Dirk Martens.
  • Leuven este sediul global al Anheuser-Busch InBev, cea mai mare companie de bere din lume și este considerată una dintre cele mai mari companii de bunuri de larg consum (FMCG) din lume.
  • În Leuven se află fabrica de bere Stella Artois care domină toată partea de nord-est a orașului.

  • Biblioteca universitară de pe Ladeuzeplein a fost construită de arhitectul american Whitney Warren. Aceasta fost un cadou de la poporul american pentru Leuven după Primul Război Mondial , în timpul căruia germanii au incendiat biblioteca originală. Turnul adăpostește unul dintre cele mai mari carilonuri din lume.

  • Piața Oude Markt sau Piața Veche, situată în centrul orașului Leuven, cu clădiri colorate și restaurante care te atrag să poposești pe terasele lor este un loc cu totul deosebit.

  • În Leuven se află și o statuie în mărime naturală a unei ”kotmadam”. Ce să reprezinte statuia altceva, într-un oraș universitar, decât  o proprietăreasă de camere pentru studenți. Nu știu dacă în realitate o fi arătând așa, dar sculptorul Fred Bellefroid a văzut-o exact așa cum e în poza asta.

  • Fonske (Fons Sapientiae – „fântâna înțelepciunii”) este o statuie din apropierea centrului orașului și reprezintă un student universitar care, în timp ce citește o carte, lasă înțelepciunea să curgă în capul lui ca lichid dintr-un pahar. Am aflat că, acesta, din când în când este îmbrăcat în costume potrivite pentru anumite ocazii.

Leuven ne-a plăcut mult. Ne-am pierdut pe străzile lui înguste și ne-am minunat de bogățiile culturale pe care le ascunde.

Am degustat și din meniurile lor care au fost de-a dreptul delicioase. Așa că, dacă te întrebi unde  ce să încerci din arta lor culinară, îți recomandăm restaurantul „Agora”, aflat vizavi de Primărie.

Orașul Leuven este un oraș în care să zăbovești mai multe zile, nu doar două zile, cât am stat noi. Îți va plăcea cu siguranță. Ca să te convingi de asta, ți-am lăsat aici un filmuleț cu imagini din ce am surprins noi prin Leuevn în cele două zile.

Și dacă încă nu ai vizitat Leuven, îți dorim să ajungi să-l vezi! Să ai drumuri  bune și experiențe faine!

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmărești pe FacebookYoutubeInstagram,sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
0 likes
Articol precedent: Imperiul Cimpanzeilor (2023)Urmatorul articol: Ce să faci o zi în Bruxelles

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
septembrie 2023
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930