De ce să vizitezi Mettlach?! Pentru cel mai mare puzzle de ceramică din lume!


Uneori locurile te aleg să le vizitezi, înainte de a-ți trece ție prin cap să faci asta. Ca un magnet nevăzut, te atrag și se agață de sufletul tău pentru totdeauna. Rămân ca o amintire vie, cu chip de porțelan și aromă de „Mettlacher Igel”. Așa e cazul orășelului Mettlach.  Acușica vă zic care-i faza și cu Mettlacher Igel.

Mettlach este un orășel liniștit, situat în landul Saarland, la granița cu Franța și Luxemburg. Așa că dacă ajungi prin zonă, nu-l ocoli. Pe cât e de micuț, pe atât e de bogat în povești.

E bine când pornești într-o călătorie să nu ocolești orașele mici. De multe ori te surprind extrem de plăcut prin simplitatea lor.

Noi când am ajuns aici era o zi acoperită de nori, dar numai bună de plimbare. Prietenul nostru, care ne-a fost ghid în tot concediul, a ales acest loc pentru faima porțelanului produs de compania Villeroy&Boch. Nu auzisem de el decât vag, cum că pe vaporul Titanic ar fi fost un astfel de porțelan în podelele pe care le-au călcat în picioare, nefericiții pasageri de lux ai vaporului.

Ei bine, altceva nu știam nici despre Mettlach, un orășel care te surprinde prin liniște, verde nebun și oameni primitori. De ce s-o zice că nemții sunt reci, nici azi nu știu, căci cu noi tare primitori au fost.

Am luat la pas orăşelul Mettlach și am descoperit:

  • Râul Saar cu ale lui vaporașe care te pot destinde când vrei
  • Biserica Sfântului Luitwinus. Sfântul Luitwinus este și patronul spiritual al orașului Mettlach
  • Cel mai mare puzzle ceramic din lume (137000 piese), care era expus în parcul mănăstirii, aproape de Vechiul Turn.

El a fost realizat de artistul Stefan Szczesny în colaborare cu compania Villeroy&Boch și reprezintă harta lumii și a vieții. Mozaicul are o poveste tare interesantă, dar pe care v-o povestim într-o altă postare.

  • O statuie înaltă hăt, numită Spiritul Pământului, îmbrăcată în iederă
  • Mănăstirea Benedictină, veche de când lumea, de prin secolul 18 și care acum este reședința companiei Villeroy&Boch
  • Vechiul Turm, capela Sf. Luitwinus, ridicată acum mai bine de 1000 de ani
  • Castelul Saareck, construit în anul 1902 de baroneasa  Adeleine von Boch, este acum pensiune exclusivă a Villeroy & Boch, iar dacă vrei să te cazezi la castel, o poți face fără probleme cu 100 Euro.
  • Un magazin desigur de porțelanuri cum numai în reviste vezi și…
  • Un restaurant drăguț la șosea, unde am mâncat un Mettlacher Igel pe cinste. Și fiindcă veni vorba de „Mettlacher Igel”, dacă îți apare în vreun meniu acest „arici de Mettlach”, comandă-l fără să stai pe gânduri, Acest „arici” e un soi de chiftea uriașă care se scaldă într-un sos delicios cu ceapă și o sumedenie de mirodenii. Și ca să fie meniul complet, ariciul e însoțit și de o porție de cartofi prăjiți. Ce să mai! O explozie de gusturi!

Una peste alta, Mettlach are un ceva al lui care te cucerește, la fel ca toate orașele mici din vestul Germaniei.  Nouă ne-a plăcut tare mult, motiv pentru care am plecat cu câteva suveniruri din acest orășel, desigur de la magazinul de porțelan.

Mettlach, pe cât e de mic, pe atât de cochet, așa că merită să-l vizitezi.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din orășelul Mettlach.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
5 likes
Articol precedent: De ce să vizitezi Frankfurt, orașul cu zgârie nori și căsuțe de povesteUrmatorul articol: De ce să vizitezi Saarburg – mica Veneție germană

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
august 2022
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031