Koblenz, nu doar locul unde s-au detonat bombe


Știi cum e la Sulina, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră. Ei, o poveste asemănătoare întrucâtva se întâmplă și la Koblenz, doar că mult, mult, mult mai faină.

Koblenz e un oraș ce datează încă de pe vremea romanilor. Să tot fi fost secolul 8 î.Hr. Nu neapărat asta îl face deosebit, ci frumosul spectacol pe care-l oferă acest oraș prin locul unde Râul Mosel se varsă în Măria Sa, Fluviul Rin.

Citisem pe internet că aici, în noiembrie 2011, pentru că nivelul apei era foarte scăzut, s-au descoperit în Rin două bombe nedetonate datând din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Una dintre ele era o bombă aeriană britanică grea de 1,8 tone. Pentru a fi detonate au trebuit mai întîi să fie evacuați circa 45.000 de locuitori din oraș, inclusiv spitale, cămine de bătrâni și o închisoare. Asta a fost cea mai amplă acțiune de evacuare din Germania postbelică de până atunci. Bombele au putut fi detonate la 4 decembrie de către specialiși conform planului, fără ca populația să sufere pagube. Treabă nemțească!

Doar cu informația asta în cap am ajuns în Koblenz, oraș care se află în Landul Renania-Palatinat. Desigur ceea ce ne doream să facem aici era traversarea Rinului cu telecabina pentru a vedea cum se se îmbină cele două ape, Mosel și Rin. Zis și făcut. Dar acesta a fost doar primul pas spre farmecul acelei zile pe care cu greu o vom uita.

Koblenz este un oraș, pe care dacă ajungi în landul Renania-Palatinat, trebuie musai să-l vizitezi.

Pentru noi prima oprire a fost la telecabina care traversează cele două maluri ale Rinului. Face toți banii din lume o astfel de experineță. Din telecabină se vede foarte bine cum Mosel se varsă în Rin, acceptându-și soarta resemnat. Foarte fain se vede și Deutsches Eck, sau colțul german. Aici se află statuia lui Wilhelm I, primul împărat german.

Statuia a fost ridicată în 1897 pentru meritele acestuia în ceea ce privește fapta sa măreață de unificăre a Germaniei. Statuia a fost complet distrusă în timpul bombardamentelor din cel De-al Doilea Război Mondial. În locul ei, nemții au construit alta în 1993. De atunci șade acolo cuminte și-și privește mândră vizitatorii.

Pe partea opusă, adică de unde am plecat inițial, se află Fortăreața Ehrenbreitstein, pe care noi am ales să nu o vizităm. Am preferat să explorăm un pic orașul și să ne plimbăm cu vaporul pe Rin.

Koblenz e un oraș care merită explorat în tihnă, însă nouă timpul atât ne-a permis să vedem. Și slavă Domnului, am văzut, pentru că de aici am plecat  cu mașina spre Valea Rinului ca să-i admirăm salba de castele, despre care vă vom povesti în următoarea psotare.

Dar până atunci, cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din…

Koblenz, locul unde Mosel se varsă în Rin

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: Castelul Eltz, unul dintre cele mai frumoase din Germania         Urmatorul articol: De ce ne-a zăpăcit Valea Rinului

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Translate
Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
martie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031