De ce să vizitezi Speyer? Pentru cea mai mare biserică romanică din lume!


Landul Renania Palatinat din Germania este unul foarte ofertant, motiv pentru care am vizitat și orașul Speyer.

Speyer are o poveste tare interesantă, care începe în secolul al 2-lea după Hristos, când romanii aveau a construi aici destul de multe edificii.

Se spune că aproape oriunde ai săpa în Speyer, dai peste vestigii din vremea Imperiului roman. Că o fi sau nu așa, nu știm, dar ce știm sigur, e că aici se află cea mai mare lăcaș de cult creștin din lume, construit în stilul romanic. Am vrut să-l vedem, așa că am purces spre el.

Cum vă ziceam, Domul din Speyer e cea mai mare biserică romanică din lume. Și când spunem mare, păi mare e! Abia când o vezi în realitate, înțelegi cât de puțin pot exprima fotografiile în cazul acestor clădiri uriașe.

Domul din Speyer este atracția acestui oraș. El a fost construit între anii 1030-1061 din dorința regelui Germaniei de atunci, Conrad al II-lea, și este locul de odihnă a 13 împărați romano-germani, regi și regine. Zidurile masive și arcadele imense colorate de timp te copleșesc cu totul când te afli în fața lor.

După ce te rătăcești prin Dom, în fața lui se deschide o stradă. Strada Maxilimial sau Via Triumphalis, cum îi ziceau romanii. Chiar pe dreapta, imediat după Dom, se află vechea primărie a orașului, o clădire cum altfel decât impozantă. Apoi, de o parte și de alta a străzii, se află magazinașe, berării, terase și într-un punct bine delimitat, statuia din bronz a pelerinului care merge spre Santiago de Compostela.

Din locul unde se află astăzi statuia, în anul 1076, regele Heinrich al IV-lea pornea pe drumul penitenței. Iată încă un motiv pentru care orașul Speyer este renumit.

Mai sus de statuie, pe partea stângă a străzii, se află o terasă unde se mânâncă bine. Așa că, dacă vrei un loc în Speyer unde să-ți potolești foamea și setea, locul ăsta e perfect. Aici am asitstat și la un mic recital stradal, susținut de 3 tinerei frumos costumați, care desigur au așternut liniște printre mese. Mai rar vezi așa ceva. De obicei, noi, latinii, suntem mai gălăgioși sau mai puțin interesați de astfel de momente.

De aici am pornit la plimbare prin centrul orașului, ca mai apoi să ne retragem indoors. Nu în muzee, deși ar fi fost de văzut măcar două, cel de Istorie și cel al Tehnicii, ci undeva unde am găsit bucurie și relaxare. Dar despre asta vă povestim în următoarea postare, căci merită mai multă atenție acest obiectiv turistic.

Până atunci, cam așa arată prin ochii noștri, o fărâmă din orașul Speyer:

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând!


0 comentarii
5 likes
Articol precedent: Uite, prietene, asta însemni tu pentru mine!Urmatorul articol: SEA LIFE Speyer și acvariile tunel

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031