Cum să-ți regăsești echilibrul după întâmplari tragice


Puțini dintre noi suntem aleși a fi norocoșii acestei vieți. Și tot puțini dintre noi suntem ocoliți de clipe nefaste.

Oricât ne-am feri, ce trebuie să se întâmple, se întâmplă. Și întotdeauna întâmplările neplăcute, căci despre ele este vorba, ne iau de cele mai multe ori prin surprindere. Așa le plac lor să vină, atunci când lumea ți-e mai dragă ca oricând. Și ce-ți mai rămâne să faci în acest context?

Unii dintre noi se supun și acceptă, alții se înverșunează și se iau la ceartă cu Dumnezeu.

Nu vei ști niciodată cum vei reacționa în fața clipelor tragice. Poți citi mii de pagini despre cum să le faci față, numai confruntarea cu ele te va învăța ce și cum.

Așa am învățat și eu. Nu altfel, deși sunt pasionată de literatura motivațională și am citit vreo câteva rafturi de asemenea cărți.

E bine să cunoști teoria, însă doar experiențele te vor învăța cu adevărat sensul ei.

Experiențele plăcute nu au nevoie de explicații, deși și ele te pot înnebuni de cap. Dar experiențele neplăcute merită mii de taste bătute pe laptop sau litri de cereală pentru a scrie povești de viață care să ajute sufletele îngenuncheate.

Acesta este și rolul acestui articol. Tot ce scriu acum este pentru aceia pe care viața i-a trântit la pământ. Nu contează cum și cât de tare. Trânteala e trânteală, indiferent unde, cum și cât.

Și eu am fost trântită. Mi-au luat vreo 21 de zile ca să mă dezmeticesc. Nu despre cauza trântelii vreau să vă vorbesc, ci despre ce m-a ajutat să-mi revin, oarecum, din trânteală.

Dacă și tu, chiar acum, treci printr-o asemenea încercare, iată câteva ponturi care-ți vor restarta mintea și sufletul.

Și chiar dacă nu ești tu cel încercat de viață, poate cunoști pe cineva care duce o luptă interioară și are nevoie de ele. Așadar…

  1. Cine trece printr-o experiență tragică, trebuie lăsat o vreme să-și trăiască singur durerea.

Știu, vei spune că familia, prietenii, apropiații trebuie să fie lângă încercatul sorții. Da, de acord, dar să nu-l sufoce! În fața durerii omul e doar cu Dumnezeu și atât. Doar el simte durerea, restul și-o pot doar închipui, iar de la a simți până la a-și închipui e cale lungă. Cam până la Dumnezeu și înapoi.

  1. După ce și-a acceptat încercarea, omul încet, încet își regăsește sensul. Lasă-l singur să descopere asta! Nu-l bombarda cu afirmațiile tale despre optimism, oricum nu te va auzi, chiar dacă îți va da asta de înțeles. În urma furiei adusă de întâmplarea tragică, omul are nevoie de puțin timp să-l regăsească pe Dumnezeu. Abia de aici înainte poți interveni să-l ajuți. Va fi răbdător să te asculte, indiferent de ce vei debita verbal. Și printre toate sfaturile tale, te rog, strecoară și câteva de la mine. S-ar putea să-i fie de folos.
  2. Fă tot ce cândva ai amânat pentru că nu era momentul potrivit!
  3. Citește dintr-o carte, cât ai tu chef!
  4. Oferă-ți timp pentru hobby-urile tale!
  5. Sună-ți cunoștințele și prietenii pe care i-ai neglijat din pricina preocupărilor tale zilnice!
  6. Citește Biblia! Vei descoperi înțelesurile vieții!
  7. Uită-te la filme, la tot ce ai vrut cândva și nu ai avut timp!
  8. Ascultă muzica pe care o iubești!
  9. Gândește pozitiv și crede că Dumnezeu te va ajuta să treci și peste trânteala asta! Doar crede cu toată ființa ta!

Sunt doar câteva dintre treptele ce pot fi încercate spre a-ți urca mintea și sufletul pe culmile optimismului și ale încrederii într-un viitor mai bun.

Poate nu sunt cele mai bune ponturi, dar merită să le încerci. Eu le folosesc și mă ajută. Să rămâi în poziția de victimă, nu e o soluție. Trebuie să lupți! Doar așa întâmplările tragice pot fi învinse! Și tu poți, chiar dacă o faci cu lacrimi în ochi.


0 comentarii
4 likes
Articol precedent: Pârtia și sania care m-au dus direct la spitalUrmatorul articol: TransBucegi – șoseaua care te duce mai aproape de munți

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031