Când spui Germania, gândul îți fuge și la castele ei minunate. În ruină, în curs de restaurare sau foarte bine păstrate, castelele Germaniei te cuceresc. Dincolo de istoria lor interesantă, acestea au câte un pic din tot ce așteaptă turistul să regăsească în călătoria sa. Unul din castelele care ne-a cucerit pe noi în Germania a fost Castelul Heidelberg.
Castelul Heidelberg
se află în landul Baden-Württemberg și este vedeta acestui oraș. Stă cocoțat pe dealul Königstuhl și își atrage turiștii ca un magnet.
Castelul se poate admira și de pe Podul Karl Thoedor (podul vechi al orașului). Este superbă imaginea lui, văzută și de aici. Însă dacă vrei să-l explorezi și să-i cunoști povestea, trebuie să te apropii de el.
Povestea castelului începe a se scrie în anul 1225. De atunci și până în 1689, an în care soldații lui Ludovic al XIV-lea au distrus castelul, acesta a fost reședința alegătorilor palatini. S-au perindat pe aici destui regi, regine și servitori. Nu doar istoria a fost vitregă cu acest castel, dar și vremea. Castelul, în repetate rânduri, a fost distrus de fulgere. Însă destinul lui este să dăinuie, pentru că germanii au grijă de patrimoniul lor.
Ca să ajungi la castel ai două posibilități. Fie mergi pe jos spre el, fie iei o telecabină „istorică”. Noi am preferat a doua variantă.
Ca să ajungi la stația de unde telecabina te va duce spre castel, nu este deloc dificil. După ce te vei fi plimbat destul prin partea veche a orașului, setează-ți pe GPS-ul telefonului locația Bergbahnen Heidelberg. În câteva minute, după ce ai să faci stânga-dreapta, dreapta-stânga printre clădiri și străduțe, ai să ajungi la destinație. Totul e foarte simplu.
Călătoria cu telecabina, una tare interesantă, are două opriri. Una, la castel, și a doua în vărful dealulul Königstuhl. Noi am vrut să urcăm până în vârf, să ne putem bucura de orașul Heidelberg și dintr-o altă perspectivă.
Urcarea cu telecabina îți va crește doza de adrenalină, nu doar pentru că știi că minunata „caleașcă” e trasă de „funii”, ci și din cauza sau datorită pantei abrupte care ți se așterne sub ochi. Depinde de tine cum privești călătoria.
La destinație se află și un restaurant unde poți servi ceva și te bucura în liniște de priveliște. Dar din toată povestea asta cu urcatul și coborâtul cu funicularul, castelul rămâne desigur atracția numărul 1 a traseului.
Atât din interiorul telecabinei cât și al castelului, ai niște priveliști superbe asupra orașului Heidelberg. Îți vor rămâne mult timp în minte, dacă nu chiar pentru totdeauna.
Cam două ore am acordat vizitei castelului, căci timpul, așa cum știi, când ești într-un circuit, este extrem de valoros. Și pe cât e de valoros, pe atât de repede trece.
Deși castelul nu este tot restaurat, tot superb este. Îmbinarea stilurilor gotic și renascentist, culoarea roșiatică care-i pune, grozav de bine, în valoare arhitectura în tot verdelele dealului Königstuhl, fac din castelul Heidelberg unul dintre cele mai dorite obiective turistice romantice de vizitat.
Când părăsești orașul Heidelberg, te însoțesc la plecare două sentimente. Unul de fericire că ai trait o așa experiență, vizitându-l, și unul de regret, că nu ai reușit să-l explorezi pe cât ai fi vrut.
Una peste alta, dacă ajungeți în Heidelberg, vizitați neapărat și castelul.
Cam, așa arată prin ochii noștri o fărâmă din….
Castelul Heidelberg
Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.
Pe curând!