Castelul Bethlen din Arcalia


Când vine vorba de castele, palate și grădinile lor, e clar că apar și poveștile care s-au plămădit despre și pentru ele.

Să călătorești spre castele e întotdeauna o alegere care vine la pachet cu emoții pitite în suflet și nerăbdare în priviri.

Castelele spun altfel de povești. Au ele un ceva special. Așa este și castelul Bethlen din satul Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud.

Castelul Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean. El a aparținut unei familii maghiare de grofi și a fost construit la cererea contelui Bethlen Balázs, în secolul al XIX-lea.

Arhitectura sa îl califică a fi unic în Transilvania. Castelul este construit în stilul mauro-bizantin, întâlnit de obicei la vechile biserici din perioada Imperiului Bizantin. Așadar, unicitatea lui poate fi un motiv foarte bun pentru a-l vizita.

Noi am ajuns aici în vară, când Soarele se pregătea să apună. Ne-am temut că nu-l vom putea vizita, însă am fost norocoși. Pentru că se afla în restaurare, castelul era supravegheat de un paznic. Foarte amabil, paznicul ne-a dat voie să vizităm castelul și parcul dendrologic aferent.

Castelul a aparținut familiei Bethlen, până în 1947, când este naționalizat de comuniști și întră în patrimoniul statului român. Se pare că în castel a funcționat pe vremea comunismului un magazin sătesc.

Mai târziu, castelul ajunge în mâinile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 1963 este folosit ca Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice și loc de practică de vară pentru studenţi.

Frumosul castel a fost revendicat de maghiarul Atzel Ferenc care susținea că e moștenitorul, dând în judecată universitatea în 2009. Acesta nu a reușit să-și dovedească descendența directă a contelui Bethlen, așadar, castelul a rămas în subordinea Universității „Babeș-Bolyai”.

Încă se restaura când am ajuns noi aici, dar chiar și în aceste condiții ne-a plăcut construcția. Aproape de el se află și un parc dendrologic. Acesta se întinde pe o suprafață  de cca 16 ha, unde cresc peste 150 de arbori din diferite zone ale globului (brad argintiu, molid caucazian, salcâm japonez etc).

Am zăbovit puțin pe o bancă din parcul dendrologic, ne-am plimbat pe aleile de lângă castel.

Noi găsisem pe internet câteva imagini ale castelului, dar când am juns la fața locului, am fost surprinși să constatăm că avea o altă culoare decât în fotografii.  Chiar și așa, merită să ajungi la Arcalia. Uite, ai aici un scurt filmuleț cu ce am surprins la fața locului.

Să ai drumuri bune și experiențe faine, oriunde ai călători în lumea asta!

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmăreștipe Facebook, Youtube, Instagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
1 like
Articol precedent: Fata cu țigarete (2023)Urmatorul articol: Nyad (2023)

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
februarie 2024
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829