Biserica de lemn din Ciolpani


Dacă ajungi prin zona orașului Buhuși, nu te îndepărta prea repede de ea. E aici ceva rar, o bisericuță veche de când lumea și pământul: Biserica de lemn din Ciolpani.

Biserica de lemn din Ciolpani este o biserică ortodoxă din județul Bacău. Până să ajungi aici, te vei bucura de niște orizonturi extrem de frumoase. Dealurile de prin zonă sunt chiar atractive. Ele se îmbină în niște peisaje interesante care te vor opri în loc de vreo câteva ori.

Biserica de lemn din Ciolpani se află în interiorul Mănăstirii Ciolpani. Noi când am ajuns aici, era o zi de sâmbătă. Era liniște multă. Doar fânul se auzea, hârșâind sub coasele mânuite cu hărnicie de maicuțe.

Toată curățenia de aici împresoară mănăstirea care adăpostește o parte din Sfintele Moaște ale Sfântului mucenic Emilian de la Durostorum.

Mănăstirea poartă hramul acestuia, care se sărbătorește la 18 iulie.

Știți cum e când ajungi în locuri sfinte unde nu auzi decât vântul și miroși harul icoanelor. Sunt dumnezeiaști clipele astea! Și noi le-am trăit aici.

După ce-ți vei odihni sufletul în biserică, la ieșire, în imediata ei apropiere, se afla biserica din lemn. E mică, bătrână, dar cochetă. Stă mândră pentru că a învins timpul. Și te așteaptă. Are niște băncuțe ce o înconjoară.

Aici ne-am odihnit și noi, până o măicuță a venit să ne deschidă ușa bisericuței. Abia înăuntru era comoara. Trebuie să ajungeți aici ca să înțelegeți despre ce vorbim. Icoanele vechi, frumos așezate de slujitorii lăcașului, vă vor bucura ochii și sufletul.

Biserica din lemn a fost clădită în anul 1730, în locul unei biserici mai vechi. Este construită din lemn masiv de stejar și acoperită cu șindrilă. Este una dintre cele mai mici biserici din Moldova, merită să ajungi aici.

Între anii 2000-2002 biserica a fost restaurată după proiectul inițial, înlăturându-i-se pronaosul și alte elemente de construcție moderne. O să-ți placă această bijuterie sfântă.

Cam așa arată, prin ochii noștri, o fărâmă din Biserica de lemn din Ciolpani.

Dacă îți plac articolele noastre și vrei să fii la curent cu toate noutățile, poți da like paginii noastre de facebook sau să ne urmărești pe Instagram.

Pe curând, dragi prieteni!

0 comentarii
8 likes
Articol precedent: Un pui de „Transfăgărășan”Urmatorul articol: Un parc cochet, perfect pentru o zi de vară

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Cele mai noi articole
Categorii
Calendar
octombrie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031