Mănăstirea Sihla – un loc aproape de Cer


Sunt locuri care îți rămân în gând multă vreme și după ce te-ai despărțit de ele. Așa este comuna Agapia cu unul din lăcașurile de cult pe care cu greu îl uiți, Mănăstirea Sihla.

Mănăstirea Sihla (sau Schitul Sihla), din județul Neamț, este o mănăstire ortodoxă din sec. XVIII-XIX, care se află la 1000 m altitudine într-o zonă stâncoasă a Obcinei Sihlei din Munții Stânișoarei, pe drumul forestier care leagă satul Agapia de mănăstirile Sihăstria si Secu.

Drumul până aici e tare plăcut. O porțiune de drum spre mănăstire, îl vei parcurge prin pădure. Cum e, nu trebuie să-ți mai povestim. E o fărâmă din Rai.

Mănăstirea Sihla este alcătuită din biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și biserica de lemn „Schimbarea la Față” .

Noi am ajuns în timpul vecerniei, așa că am asistat și la slujba din biserciuța de lemn. E un ceva acolo, ai să simți când ajungi. Nu despre liniște e vorba, nici despre rugăciunile pe care le murmură călugării, ci despre un sentiment care doar se poate simți și nu povesti.

În apropierea mănăstirii se află o peșteră în care, în secolul al XVII-lea, a trăit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armașu de la Cetatea Neamțului, cea care va fi cunoscută în lumea ortodoxă drept Sfânta Teodora de la Sihla. Dacă vrei să ajungi la peșteră, bine ar fi să ai o încălțăminte sportivă, comodă.

În ziua în care am ajuns noi aici plouase, așa că pământul era încă îmbibat de apă. Cu toate astea ne-am aventurat spre peșteră.

La ea se ajunge ușor. Pe lângă bisericuța din lemn, se deschide ,cu ajutorul unor trepte, calea spre peșteră.  După ce vei urca scările, imediat privirea ți se va opri pe o bisericuță, construită dintr-un singur lemn. Că e așa, am aflat din povestea pecetluită de un gemuleț și agățată pe peretele de la intrarea în bisericuță.

Alături se află și chilia unui călugăr blând. Așa l-am perceput noi după ce am schimbat câteva vorbe cu el. Am fi stat chiar mai mult că tare îndemânos mai era, însă, așa cum se știe, călătorilor le stă bine cu drumul.

În jur de 20 de minute mergi până la peșteră, deloc mult pentru ce urmează să vezi aici. Între două stânci, foarte apropiate și cu o deschizătură de maxim 1 metru, pătrunzi în peștera unde a viețuit Sfânta Teodora de la Sihla, pomenită în ziua de 7 august. În amintirea ei, în 1725 s-a întemeiat schitul Sihla.

Sfânta Teodora a fost  înmormântată aici până prin anii 1828-183, iar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la Lavra Pecerska din Kiev.

La Sihla e vreme de poposit. O băncuța, așezată exact lângă peșteră poate fi locșorul unde să stai tu cu tine. Nu are rost să-ți zic cum e timpul petrecut în acest loc. Trebuie să mergi, să simți și să trăiești.

Uite, ai aici un filmuleț cu tot ce am surprins noi la fața locului. Poate te va ajuta sau convinge să pornești spre acest loc.

Să ai drumuri bune oriunde ai călători în lumea!

Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmăreștipe FacebookYoutubeInstagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Pe curând!


0 comentarii
3 likes
Articol precedent: Un loc care te înfioară: Cariera de sulf din Parcul Național CălimaniUrmatorul articol: Valea celor XII – un sătuc de vacanță în județul Neamț

Din aceeasi categorie

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930