Când vrei o călătorie pe cinste, nu te ocupi doar de traseu, ci și de obiectivele pe care vrei să le vizitezi. Cel puțin așa sunt călătoriile noastre, planificate atent și în detaliu. Că apare și neprevăzutul câteodată, știm și l-am trait de multe ori pe pielea noastră, însă și el face parte din călătorie. O știm cu toții prea bine, chiar din prima clipă când pornim la drum. Așa e o călătorie, cu de toate: certitudine, surpriză, neprevăzut, mister, bucurie, dezamăgire, uimire și tristețe uneori. Exact ca în viață!
Când vorbim despre destinația care ne-a adus, pe noi și prietenul nostru ghid, acasă la Einstein și la biserica cu cea mai înaltă turlă din lume, ne vine în cap, desigur, orașul Ulm. Și pe lângă asta, și o ploicică printre stropii căreia ne-am strecurat ca să vizităm ce ne propusesem.
Ulm este un oraș din landul german Baden-Württemberg și este arhicunoscut pentru cel puțin două lucruri. Ulm este locul de naștere al fizicianului Albert Einstein și orașul care găzduiește biserica cu cea mai înaltă turlă din lume. Pentru asta am vrut să ajungem aici. Hai să-ți zicem cum a fost.
Să începem cu începutul.
Domul din Ulm este o biserică evanghelică-luterană clădită în stil gotic. Înălțimea turnului bisericii este de 161,53 m, acesta fiind, așa cum vă spuneam, cel mai înalt turn de biserică din lume. Să ajungi în Ulm, la Dom, și să nu urci în turn, ar fi o nebunie. Dar și mai mare nebunie e, să urci. De ce zicem asta? Pentru că noi am urcat! 768 de trepte! 768 de treeepte! Și acum, dacă rememorăm momentul, ne amintim cum ne tremurau gleznele la coborâre, deci după 1536 de trepte.
Doar că asta nu mai contează, pentru că ți-e sufletul plin de tot ce ai văzut! Odată ajuns în turn, ai o panorama superbă asupra orașului.
Domul are o capacitate de 2.000 de locuri de șezut, dar în cazul unor sărbători au loc de șezut 4.500 de spectatori și muzicieni. În evul mediu au avut loc 20.000 de credincioși în biserică, pe atunci obiceiul fiind de a celebra slujba religioasă în picioare. Acestea sunt doar câteva date ca să îți faci idee cât de imensă este această catedrală.
Și după ce îți vei fi săturat ochii cu tot ce presupune acest Dom, pornește spre locul unde se află Primăria orașului.
Primăria este o clădire de poveste. A fost construită în anul 1370. Fațada are picturi murale, colorate strălucitor, datând de la mijlocul secolului al XVI-lea. Pe fronton se află și un ceas astronomic datând din anul 1520. Am zăbovit destul timp cu ochii pe pereții ei, așa frumoasă era!
Următorul obiectiv a fost Einsteinbrunnen (Fântâna lui Einstein). Casa în care s-a născut Albert Einstein a fost distrusă într-un bombardament în anul 1944, așa că, germanii au construit în memoria acestui mare om, o fântână haioasă, ilustrând celebra expresie facială al lui Einstein.
Orașul Ulm este situat pe malul Dunării, așa că ne-am îndreptat pașii și spre el. Până aici poți descoperi zidurile vechi ale orașului și alte clădiri interesante care vorbesc despre istoria acestui oraș. Așa că nu părăsi prea repede orașul.
Am avea atâtea de spus despre clădirile și monumentele din orașele pe care le-am văzut, încât ne-ar trebui ore în șir să vorbim despre ele. Și va veni și vremea asta, când ele vor fi spuse!
Dar până atunci, uite aici un videoclip cu tot ce am surprins noi în orășelul Ulm.
Să ai drumuri bune și călătorii interesante…
Acasă la Einstein și la cea mai înaltă turlă din lume…
sau oriunde vei călători!
Dacă îți plac articolele noastre, poți să ne urmăreștipe Facebook, Youtube, Instagram, sau să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Pe curând!