Literatură


„Fahrenheit  451”

Astăzi îţi „dăruiesc” o carte care vorbește „nu despre lucruri ci despre semnificația lor”.
Romanul „Fahrenheit 451” este una dintre cele mai populare opere ale scriitorului american Ray Bradbury. Deocamdată este și prima în topul preferințelor mele literare. 😉 Pe foarte scurt: este despre foc, focul care ucide cărțile și odată cu ele și spiritul omului. Ce reprezintă Fahrenheit 451?! Este temperatura la care arde hârtia. O să te întâlnești în roman cu o societate a căror valori sunt răsturnate, în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților, iar pompierii au altă menire: nu cea de a stinge focul ci de a-l aprinde. Este o lume distopică în care indivizii trăiesc într-o indiferență indusă de droguri și mass-media, este o epocă a „depersonalizării celulelor vii”, a unei lumi în care oamenii sunt brutali unii cu alții, în care guvernul și acoliții săi lichidau bibliotecile și casele care le găzduiau. Deși romanul este scris în 1953, citindu-l ai să simți și tu, probabil, ca și mine, că parcă e despre lumea în care trăim astăzi. Cartea te va pune pe gânduri și poate, de ce nu, va schimba ceva în tine. Poate vei privi mai des cerul și ai să observi mai cu atenție firul ierbii. 😉 Gata! Te las s-o descoperi singur, cititor drag! O să-ți placă! Garantez! Petrece timp cu folos și citește atent! Nu-i așa că cititul e cea mai frumoasă zăbavă?! Lectură faină! 🙂


„Deşertul pentru totdeauna”

 

Astăzi vă recomand o carte pe care o puteți citi ca pe o poezie: azi o impresie, mâine alta, și oricare ar fi ea, va genera emoții. Daca o vei citi, veţi fi privilegiații unor confesiuni sensibile și cel mai probabil nu va rămâne singura carte citită din opera lui Octavian Paler. O să vă placă, simt eu asta!?ᅡᅠPână ajungeți în posesia ei, vă dăruiesc un fragment suficient cât să vă frământe dorința de a o citi?.

„Omul are, de fapt, trei vieți relativ distincte. Una, publică. Alta, particulară. Și alta pe care în lipsa unei formule mai bune – aș numi-o secretă. Prin „viață secretă” înțelegând nu ceea ce ascundem de ceilalți, din pudoare sau din interes, ci acea parte din noi asupra căreia nu avem niciun control – cum ar fi obsesiile, fantasmele, visele, subconștientul – și unde nu ne putem minți. În viața publică și în viața particulară, am găsit o soluție defensivă, fie și rea. Dar dacă împotriva pericolelor din afară te poți apăra lipindu-te cu spatele de un zid, cum s-o faci împotriva primejdiilor dinlăuntru? Aici n-am găsit niciun răspuns. Tot ce pot să spun despre această viață de dincolo de oglindă e că reprezintă imaginea mea cea mai fidelă.”

Lectură faină! 😉


„Cei care mor şi cei care vor muri: Aventurile unui bibliotecar”

 

De ce această carte?! Păi, m-a atras titlul ei și nu mai citisem nimic de Cornel George Popa. ? Când am ajuns la prima pagină a romanului și am parcurs prima propoziție am rămas blocată din pricina obscenității ei.  Mi-am zis că trebuie să-i mai acord o șansă titlului și autorului. Cert e că nu am regretat. ? Subiectul cărții e simplu: bătrânețea aducătoare de moarte și lupta lui Mihnea Pascal (fost bibliotecar) de a o accepta ca un combatant și nu ca o victimă. Mi-a plăcut finețea cu care autorul descrie stările emoționale ale bătrânului dar și umorul presărat ici colea. Cartea poate fi o variantă a bătrâneții oricăruia dintre noi. Una peste alta, ,,lumea e minunată, doar că noi nu știm să trăim, cel mai adesea, și ne risipim viața atenți la fleacuri în loc să-i vedem măreția și nemărginirea unică. Pierdem în viață ani și la moarte cerșim o clipă – spunea cineva. Trăiți-vă viața, dragii mei, și bucurați-vă că ați primit-o în dar.” E o carte pentru toate vârstele! Plăcută ca o ninsoare lină ? și scurtă cât o zi de concediu?.V-o recomand cu drag! Lectură faină s-aveți!?


„Cei cinci oameni pe care îi întâlneşti în rai”

Dacă mai era nevoie să fiți convinși că nimic nu este întâmplător pe lumea asta, atunci cartea „Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai” a scriitorului american Mitch Albom va fi alegerea perfectă! Veți trăi intens, odată cu lectura romanului, poveștile personajelor care se suprapun subtil și trebuie să vă mărturisesc că vor strecura zâmbete pe chip dar și stropi de apă sărată în colțul pleoapei. Să aveți lectură faină!


Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031