Călătorii


Prima noastră călătorie

Orice călătorie are o poveste şi orice poveste un început. Prima noastră călătorie în doi începe la Bucureşti, oraşul care mereu surprinde. Într-o zi de 15 august, când oraşul era guvernat de Sf. Mărie, bitumul îţi sfârâia sub tălpi şi temperatura ridicată te-ndemna să pufăi mereu, pornirăm tiptill-tiptil să facem cunoştinţă cu „Micul Paris”. Atraşi, îndeosebi, de arhitectură, arta care cucereşte mereu aparatele de fotografiat, am hoinărit pe străzi „cu capul lăsat pe spate” 😉 şi ochii flămânzi de noutate. Cu fiecare pas, deveneam tot mai convinşi că va trebui să revenim aici ori de cîte ori viaţa ne va oferi un prilej. Prin 2011, aşa arăta Bucureştiul în ochii a doi îndrăgostiţi…de viaţă şi frumos: Casa Poporului, Palatul Justiţiei, Banca Naţională a României, Strada Lipscani, Cercul Militar Naţional, Piaţa Universităţii, Borna Km 0, Palatul Presei, Parcul Herăstrău şi Cişmigiu, Arcul de Triumf, Palatul Fundaţiei Universitare Carol I – azi, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti, Muzeul „George Enescu”, Ministerul Administraţiei şi Internelor – fostul sediu CC al PCR, de unde a fugit cu elicopterul preşedintele Nicolae Ceauşescu, Muzeul Naţional de Artă, Ateneul Român…

 

Când aveţi chef de hoinăreală printr-o metropolă, Bucureşti poate fi o alegere interesantă. Şi dacă alegeţi să vizitaţi Capitala pe timp de vară, vă recomandăm să o  descoperiţi dimineaţa, pe răcoare! 😉


Alberobello – orăşel de poveste

Nu îmi plac călătoriile în afara ţării, şi totuşi există un singur motiv care mă face uneori să plec, să plec departe, la capătul lumii: MAMA! Mama?! Mama înseamnă totul. Şi pe lângă tot ? înseamnă şi un pic din Italia şi „ tocul ei ” . Fiecare călătorie către mama îmi oferă poveşti rare şi preţioase despre care aş putea vorbi zile în şir, de aceea, dacă iubiţi Italia haideţi  „să pornim” împreună prin cele mai frumoase locuri din regiunea Puglia, o zonă cu obiective turistice de excepţie.

Prima escală ? …oraşul Alberobello!

Ca să ajungeţi aici e simplu: un zbor până la Bari şi de acolo vreo 56 de km până la Alberobello. Când ajungi ai senzaţia că eşti într-un pelerinaj. Lume şi iar lume. Acolo, vara, veşnic e aglomerat. Însă forfota de pe străduţe şi limba cântată a italienilor te încarcă cu o energie de cea mai bună calitate. Albul izbitor al casuţelor din piatră  care intră într-un contrast fain cu griul pietrelor îţi oferă o imagine care cu greu o vei uita.  Aceste căsuţe de poveste (trulli), peste 1500 la număr, au o poveste foarte interesantă, în sensul că la construirea lor nu s-a folosit niciun liant care să lege blocurile de piatră, adică… vorbim despre artă! Atunci e lesne de înţeles de ce în 1996 căsuţele albe au fost înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.  Dincolo de toată istoria pe care o înglobează aceste căsuţe, este o adevărată plăcere să te plimbi pe aleile pietruite şi lucioase, să priveşti şi să descoperi ce se află în căsuţele transformate în magazine de souveniruri sau să îţi furişezi timid privirea în căsuţele care încă sunt locuite. Cu adevărat impresionant a fost când am urcat  într-o căsuţă de unde am avut posibilitatea să avem o panoramă a întregului orăşel cu trulli. Retina noastră a reţinut bine imaginea: era ca într-o poveste! Una peste alta, Alberobello e un orăşel de care nu te plictiseşti niciodată, ori de câte ori l-ai vizita. Dacă viaţa vă conduce prin zonă, vă îndemnăm să nu rataţi o plimbare printre trulli. O să vă placă! ? Cam aşa arată truli prin ochii noştri:

Până la o nouă escală în „tocul cizmei”, nu uitaţi să călătoriţi! Viaţa e numai una! Trăiţi-o şi iubiţi-o cu toate ale ei!


Oraşul Materra cu ale lui Sassi

Dacă îţi propui să vizitezi sudul Italiei, în ciuda tuturor celor care spun că această zonă e cea mai săracă din Italia, nu o să regreţi. Parol! Ca punct de reper, să luăm oraşul Bari. De aici, până la Materra sunt doar 76 de km. Noi când am ajuns aici, mai exact, în locul de unde aveam a vedea  locuinţele construite direct în stâncă (denumite Sassi), am avut o senzaţia de îngheţare a timpului. Se spune că sunt primele aşezări umane din Italia şi că datează de acum 9000 de ani. Până nu de mult, adică anii 1950, oamenii încă locuiau în Sassi. (poate, de aceea  cândva, presa scria despre Materra că este „ruşinea Italiei”). Dincolo de asta, impresiile noastre de la faţa locului sunt înalte! Dacă îţi place „vechiul”, istoria şi te identifici cu întâmplările locului, pleci de acolo cu poveşti care îşi vor găsi un loc sigur în raftul amintirilor tale preţioase. Cine a avut ochi să vadă a văzut şi în 1993,  locuinţele Sassi din Materra au fost declarate  parte din patrimoniul mondial UNESCO. Iată cum, sărăcuţa parte de sud a Italiei ajunge un obiectiv turistic râvnit! (numărul vizitatorilor creşte considerabil de la an la an). E lung drumul până aici, însă noi credem că dacă ai şansa de a ajunge în Italia, în zona Bassilicata,  merită să faci un popas în Materra. Ochii tăi se vor bucura ? iar momentele imortalizate în fotografii te vor răsplăti peste ani cu amintiri rare şi plăcute. Când vei rememora Materra nu ai cum să nu vezi cu ochii minţii clădirile vechi de-un rar galben-muştar, locuinţele Sassi care ţi-au amuţit graiul, căsuţele aşezate parcă într-un domino nebun şi mai ales baruleţul Sottozzero unde se mânâncă cel mai bun panzerotti din Sudul Italiei. Ce e un panzzerotti?! Panzerotti e un fel de gogoaşă ? cu mozzarella, rosii pasate şi busuioc, curcubeu pe cerul gurii, ar spune o prietenă de-a mea ? Materra înseamnă şi locul în care s-au filmat multe producţii cinematografice celebre, aşa că  poţi călca la propriu pe urmele paşilor unor personalităţi celebre. Ce atâta vorbărie, Materra îţi va potoli o varietate de pofte! Îţi dorim din tot sufletul să păşeşti în acest orăşel! Până atunci, iată cum arată Materra prin ochii noştri!

 

–––––––––––––––––––

 

Lecce, bijuteria din Sudul Italiei

Se zice că Lecce este „Florența din sudul Italiei”. Nu am văzut cu ochii noştri Florența, dar putem  spune că Lecce este un oraș extrem de frumos în care arta e la ea acasă. Lecce este principalul oraş din Peninsula Salento  care vă poate oferi o zi de neuitat.  Am ajuns aici înainte de ora prânzului, însă Soarele ne-a urmărit tot drumul. În sudul Italiei vara chiar e vară  şi Soarele chiar e Soare. ?

Lecce înseamnă multă istorie şi fără doar şi poate , un spectacol inegalabil al barocului. Dacă alegi să ajungi aici vei “patina” uşor pe aleile cu piatră lucioasă asistând la un film documentar interesant, în care clădirile  învăluite în istorie nu au cum să nu-ţi stârnească curiozitatea de a intra şi a le explora. Arhitectura cu toate podoabele specifice barocului te va impresiona peste măsură. Ce ne-a impresionat foarte mult a fost Piaţa Sant Oronzo, în care se află vestigiile unui Amfiteatru Roman. Abia ajunşi aici am simţit ca suntem una cu istoria acestui loc. E incredibil ce trăiri poţi avea!  Pe lângă toată istoria locului, Lecce abundă de mici magazinaşe din care poţi pleca cu câte o aminitire specifică locului. Trecutul cu prezentul se îmbină atât de armonios pe străduţele oraşului, încât fiecare pas pe care îl faci te poartă parcă printr-o bulă a timpului. Oamenii sunt amabili, prietenoşi şi dornici să „rupă” engleza pentru a se putea înţelege cu tine. După o plimbare prin centrul oraşului, Lecce îţi oferă spre relaxare un mic părculeţ, o oază de linişte şi răcoare perfectă pentru a-ţi odihni mersul şi privirea. Concluzia noastră?! În orice anotimp l-ai vizita, Lecee  rămâne cel mai frumos oraş baroc din sudul Italiei. Merită să ajungi aici, măcar o dată-n viaţă, să vezi porţile oraşului Lecce, Palazzo dei Celestini  – sediul prefecturii, Biserica Sfintei Cruci, Piaţa Sant Oronzo cu Amfiteatrul Roman, Piaţa Domului şi catedrala oraşului. Acestea sunt bijuteriile oraşului Lecce şi cam aşa arată prin ochii noştri:

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Taranto, oraşul „spartanilor”

Dacă vorbim despre sudul Italiei, neapărat trebuie să povestim şi despre oraşul Taranto unde se află Castelul Aragonese. ? Când spui Taranto, spui Marea Ionică şi Castelul Aragonese.

De la Bari la Taranto sunt doar 87 de km. Dacă ai bătut atâta drum până la Bari, ar fi păcat să nu îţi bucuri privirea şi sufletul cu imaginea unui castel care face echipă bună, de atâtea secole, cu Marea Ionică. Dar pe lângă asta, o să poţi admira Centrul vechi al oraşului, două coloane dorice, rămăşiţe dintr-un templu grecesc şi desigur vegetaţia mediteraneană. ? Puteţi degusta o „gelatto” ? , păşi pe urmele lui Mussolini, admira marea în toată splendoarea ei şi să vă plimbaţi pe aleile străjuite de palmieri. Dacă ajungeţi în Taranto veţi trăi o experienţă faină, garantăm! Cam aşa arată Taranto prin ochii noştri: 


Despre noi

Suntem doi călători care, din drag de viaţă, oameni, locuri şi întâmplări, am creat acest blog să fie sursă de inspiraţie şi relaxare pentru aceia dintre voi care caută frumosul oriunde şi în orice creaţie a acestei lumi. Citeste mai mult

Categorii
Calendar
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930